Ajan­kohtai­sta

Tarkistuslista vähensi leikkauskuolemia

Tulokset perustuvat noin kahdeksaan tuhanteen potilastapaukseen.

Leikkauksissa käytetty 19-kohtainen tarkastuslista vähensi komplikaatioiden ja kuolemien määrää tuntuvasti kansainvälisessä tutkimuksessa. Leikkaukseen kuolleiden määrä laski kahdeksassa sairaalassa 1,5 prosentista 0,8 prosenttiin, ja komplikaatioiden määrä väheni 11 prosentista 7 prosenttiin.

Tulokset perustuvat noin kahdeksaan tuhanteen potilastapaukseen ennen ja jälkeen tarkistuslistan käyttöönoton.

Surgical Safety Checklist perustuu ennen leikkausta ja sen jälkeen vastattaviin kysymyksiin, kuten ”tietävätkö kaikki potilaan mahdollisista allergioista”. Jokainen leikkausryhmän jäsen vastaa kysymyksiin ääneen. Ennen operaatiota tiimi esittäytyy ja kertoo tehtäväkuvansa.

Kirurgin on myös lueteltava leikkauksen mahdolliset kriittiset kohdat, anestesiatiimin muistutettava potilaan erityistarpeista ja hoitohenkilökunnan varmistettava välineiden saatavuus ja steriiliys.

Pohdinnassa tutkijaryhmä löytää tutkimuksestaan joitain heikkouksia, mutta arvioi, että listasta voisi olla apua erilaisilla klinikoilla maailmanlaajuisesti.

Lista perustuu WHO:n vuonna 2008 julkistamaan ohjeistukseen. Tarkkaa syytä listan vaikutukselle tutkijat eivät osaa sanoa. Yksi syy lienee se, että listan käyttäminen vaati muutoksia leikkaustiimien käyttäytymisessä. Muun muassa potilaan henkilöllisyyden ja tehtävän operaation vahvistaminen suullisesti leikkaussalissa oli useimmille tutkimussairaaloille uusi asia.

Oulun yliopistollisen keskussairaalan sydän- ja thoraxkirurgisen osaston ylilääkäri Martti Lepojärvi pitää ajatusta sinänsä hyvänä.

– Sydänleikkaukset ovat hyvin pitkälle rutinoituneita ja varsinkin ns. bulk-leikkauksissa tiimin jäsenet ovat yleensä samat, mutta uusille jäsenille saattaisi olla hyötyä yksityiskohtaisista tsekkauslistoista. Silloin aikaa vievä ulkoa opettelemisen vaihe saattaisi olla lyhyempi.

Näin jokin kokonaisuuden kannalta tärkeä yksityiskohta ei jäisi inhimillisen virheen takia tarkistamatta tai tekemättä, Lepojärvi sanoo.

Lepojärven kokemusten mukaan jo pelkkä havaituista huonoista tuloksista puhuminen parantaa työn laatua usein merkittävästi.

Jaana Ahlblad

Haynes AB ym. A surgical safety checklist to reduce morbidity and mortality in a global popu-lation. N Engl J Med 2009, julkaistu verkossa 14.1.2009.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030