Ajan­kohtai­sta

Päihdeäideille oikeuksia, lääkäreille velvoitteita

Mikäli syntyvä lapsi on vaarassa, äiti voidaan määrätä pakkohoitoon.

Raskaana olevalle naiselle pitäisi taata subjektiivinen oikeus päästä välittömästi päihdehoidon tarpeen arviointiin sekä sen edellyttämään päihdehoitoon, esittää päihdeäitien hoitoa pohtinut työryhmä.

– Vapaaehtoiseen hoitoon hakeutumisen on oltava helppoa, ja asianmukaisia päihdepalveluita on tarjottava jo ennen raskautta. Tahdosta riippumattomalla hoidolla ei voida korvata riittämättömiä päihdepalveluita, mutta vaihtoehtoa on käytettävä silloin, kun kaikki muut keinot on käytetty, totesi maanantaina työryhmän puheenjohtaja Kari Paaso.

Työryhmä luovutti raporttinsa peruspalveluministeri Paula Risikolle. Työryhmän mukaan Suomessa pitäisi lisäksi selvittää mahdollisuus valmistella vapaaehtoista tahdosta riippumatonta hoitoa koskevat säännökset Tanskan ja Norjan mallin mukaan. Raskaana oleva nainen voisi itse sitoutua hoitopaikkaan allekirjoittamalla hoitosopimuksen, joka on voimassa sovitun ajan, vaikka henkilö muuttaisi mielensä halustaan pysyä hoidossa. Laissa pitäisi myös säätää mahdollisuus tahdosta riippumattomaan hoitoon syntyvän lapsen terveysvaaran perusteella.

– Lääkärit ovat parhaillaan varsin epätietoisia siitä, miten päihteitä käyttävän odottavan äidin kanssa voi menetellä, jos lääkäri katsoo lapsen terveyden olevan vaarassa. Mielenterveyslaki on selvä: lääkärillä on velvollisuus määrätä äiti hoitoon mielenterveyslain mukaisesti, mikäli äidin oma mielenterveys on vaarassa, totesi työryhmän jäsen Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tilanteen selkiyttämiseksi työryhmä esittää, että lääkäreille tulisi säätää myös päihdehuoltolakiin toimintavelvoite tahdosta riippumattoman hoidon arvioimiseksi silloin, kun äiti käyttää päihteitä sikiön kannalta vaarallisesti, eivätkä vapaaehtoiset keinot riitä.

Laki mahdollistaa nyt hoitoon määräämisen äidin terveysvaaran perusteella viideksi vuorokaudeksi. Työryhmän näkemyksen mukaan tahdosta riippumatonta hoitojaksoa on pidennettävä 30 päivään ja mahdollistaa hoidon jatkaminen myös raskauden loppuun asti. Tahdonvastaisen hoidon tavoitteena on sitouttaa odottava äiti vapaaehtoiseen raskauden aikaiseen päihdekuntoutusohjelmaan.

Ulla Järvi

Työryhmän ehdotus on luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030