Ajan­kohtai­sta

Terveyskeskus ­pilkottiin, vastuuta ei

Hämeenlinnassa neuvolatoiminta sekä koulu- ja opiskelijaterveyden­huolto ovat osa lasten ja nuorten palveluiden yksikköä.

Korkeimman hallinto-oikeuden ­mukaan kouluterveyden­huolto sekä neuvola­toiminta kuuluvat terveys­keskuksen toimintoihin, eivätkä ne voi olla osa kaupungin sosiaali­sektorin toimintaa.

Hämeenlinnassa neuvolatoiminta sekä koulu- ja opiskelijaterveyden­huolto ovat osa lasten ja nuorten palveluiden yksikköä.

Ovatko koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto ja neuvolatoiminta osa terveyskeskusta, tilaajaylilääkäri Markku Nurmi­kari?

– Nämä toiminnot ovat Hämeenlinnan elämänkaarimallissa lasten ja nuorten palvelualueella. Kaupungin hallintosäännön mukaan koulu- ja opiskelu­terveydenhuolto ja neuvolat kuuluvat terveyskeskukseenn Nurmikari vastaa.

– Hallintoa suunniteltaessa pyydettiin lausunnot STM:ltä ja lääninhallitukselta. Lääninhallituksen kanssa käytiin yhteinen neuvottelu ennen hallintosäännön lopullista muotoilua.

Nurmikari vastaa ylilääkärinä koulu- ja ­opiskelijaterveydenhuollosta sekä neuvola­toiminnasta. Miten tämä ­käytännössä tapahtuu?

– Hallintosäännön mukaan tilaaja­ylilääkärillä on oikeus antaa terveys­keskus­toiminnan sisältöä koskevia ohjeita ja määräyksiä. Käytännössä asiat hoitunevat parhaiten yhteisissä kokouksissa terveysneuvonnan ja muiden palvelualueiden kanssa.

Onko tässä toimintatavassa ylilääkä­rillä riittävästi valtaa vastuun kantamiseksi?

– Se jää nähtäväksi. Keskeinen ­kysymys on, että vastuuta kantavien ja päivittäistä toimintaa johtavien ­näkemykset eivät lähde kehittymään eri suuntiin. Jos näin tapahtuu, tilanne on hankala, vaikka organisaatio­rakenne perustuisi suoriin esimies-alaissuhteisiin, Markku Nurmikari toteaa.

Juha-Pekka Honkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030