Ajan­kohtai­sta

Alkoholismi heikentää unen laatua myös raitistumisen jälkeen

Pitkäaikainen alkoholin väärinkäyttö voi vaikuttaa pysyvästi REM-unen säätelymekanismeihin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/korkit.jpg

Alkoholismi vaikuttaa unen laatuun sekä mies- että naisalkoholisteilla pitkään senkin jälkeen, kun he ovat lopettaneet alkoholinkäytön, todetaan Sleep-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan alkoholisteilla, joista jotkut olivat pysytelleet raittiina lähes kaksi vuotta, hitaiden aaltojen osuus unesta oli merkittävästi pienempi kuin verrokkiryhmällä. Alkoholistien unessa havaittiin myös enemmän 1-tason jaksoja ja REM-unta.

Tutkimukseen osallistui 42 alkoholistia (heistä 27 miehiä) ja samankokoinen verrokkiryhmä (joista 19 miehiä). Alkoholistiryhmän keskimääräinen ikä oli 49 vuotta ja verrokkiryhmän 51 vuotta.

Kaikkien tutkimukseen osallistuneiden fyysinen ja psyykkinen terveys tutkittiin ja heidän uniongelmansa kartoitettiin, minkä jälkeen heidän untaan mitattiin unipolygrafialla, jota edelsi yksi sopeutumisyö.

Tutkimusta johtaneen Ian Colrainin mukaan yllättävintä oli REM-unen suuri osuus myös niillä alkoholisteilla, jotka olivat olleet raittiina jo suhteellisen pitkään. Se viittaisi siihen, että pitkäaikainen alkoholin väärinkäyttö voi vaikuttaa pysyvästi REM-unen säätelymekanismeihin.

Frontaalisen hidasaaltoaktiviteetin mittaukset ovat tutkimuksen mukaan erityisen herkkä alkoholismin aiheuttamien muutosten mittari. Unen aikana tehtävät EEG-mittaukset näyttävät korreloivan alkoholisteilla todettujen aivokuoren etulohkon muutosten kanssa.

Sirpa Kulonen

Kuva pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030