Ajan­kohtai­sta

EMEA arvioi sibutramiinin haittoja

Euroopan lääkevirasto EMEA selvittää lisääkö laihdutuslääke sibutramiini vakavien sydän- ja verisuonitautitapahtumien riskiä. Lääkettä kehotetaan käyttämään varovaisuutta noudattaen, kunnes arvio lääkkeen turvallisuudesta tammikuussa valmistuu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sydanjaverisuoni.jpg
Euroopan lääkevirasto EMEA:n alainen lääkevalmistekomitea CHMP arvioi parhaillaan tutkimustiedon perusteella lisääkö laihdutuslääke sibutramiini vakavien sydän- ja verisuonitautitapahtumien riskiä.

Arvioitava tutkimustieto on peräisin SCOUT-tutkimuksesta, jossa selvitettiin sibutramiinin vaikutuksia 10 000 potilaalla kuuden vuoden ajan.

Arvio valmistuu tammikuussa 2010. Sillä aikaa lääkäreitä ja potilaita kehotetaan käyttämään sibutramiinia sisältäviä valmisteita (Reductil ja geneeriset sibutramiinivalmisteet) varovaisuutta noudattaen ja ainoastaan valmisteyhteenvedon mukaisesti.

Suomessa sibutramiini tuli markkinoille vuonna 2001. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tiedotteen mukaan haittavaikutusrekisteriin on tullut yhteensä 22 ilmoitusta sibutramiinin käytön yhteydessä epäillyistä haittavaikutuksista. Näistä kahdeksassa on ollut kysymys kardiovaskulaarisista haitoista.

Fimean lääkekulustustietojen perusteella sibutramiinilla on Suomessa noin 4 200 käyttäjää. Sibutramiinin on keskushermostoon vaikuttava laihdutuslääke, jota käytetään tukihoitona painonpudotusohjelmissa potilailla, joilla on ylipainon lisäksi muita lihavuuteen vaikuttavia riskitekijöitä kuten tyypin 2 diabetes tai epänormaalit veren rasva-arvot.

kuva: Sebastian Kaulitzki/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030