Ajan­kohtai­sta

Myös ylipainoiset keuhkoahtaumatautipotilaat hyötyvät kuntoutuksesta

Erittäin ylipainoiset keuhkoahtaumatautipotilaat hyötyivät kuntoutuksesta yhtä paljon kuin normaalipainoiset potilaat. Liikunta on tärkeää kaikille keuhkoahtaumatautipotilaille, sanovat Leicesterin yliopiston tutkijat.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000000425107.jpg

– Kaikkien keuhkoahtaumatautipotilaiden pitäisi lisätä liikuntaa, niin normaali- kuin ylipainoisten. Keuhkoahtaumatautipotilaiden ylipainoisuus on lisääntynyt jatkuvasti, sanoo tohtori Neil Greening Leicesterin yliopistosta.

Leicesterin yliopiston tutkijat jakoivat yli 700 keuhkoahtaumatautipotilasta normaalipainoisten (BMI 21–25 kg/m2) ja erittäin ylipainoisten (BMI > 40 kg/m2) ryhmiin. Molemmat ryhmät osallistuivat liikuntaharjoituksia sisältävään kuntoutusohjelmaan. Ylipainoisten potilaiden ryhmä hyötyi harjoituksista yhtä paljon kuin normaalipainoisten joukko. Tutkimus esitettiin äskettäin American Thoracic Societyn vuosikokouksessa.

Porvoon sairaalassa liikuntaohjelmia keuhkoahtaumatautipotilaille

Keuhkoahtaumatautipotilaiden liikuntaa sisältävää kuntoutusta on tehty Suomessa aika vähän, koska sitä vetämään tarvitaan hengityssairauksiin perehtynyt fysioterapeutti. Porvoon sairaalassa aloitettiin viime syksynä keuhkoahtaumatautipotilaiden kuntoutusohjelma.

– Varsinkin vaikeaa keuhkoahtaumatautia sairastavien kuntoutus on erittäin haastavaa. Vaikeaa tautia sairastavat potilaat liikkuvat yleensä hyvin vähän: esimerkiksi talvella he eivät juuri poistu kotoaan. Kun keuhkot ovat tarpeeksi huonot, niin liikunta vähenee vähitellen, mutta energiansaanti pysyy samana tai lisääntyy. Ylipainoa siis kertyy, sanoo keuhkosairauksien apulaisylilääkäri Heikki Ekroos Porvoon sairaalasta.

Potilaat tekevät liikuntaharjoituksia Porvoon sairaalassa 2 kertaa viikossa 3 kuukauden ajan: he mm. ajavat kuntopyörällä, nostelevat käsipainoja, kävelevät kävelymatolla ja käyvät vesiterapiassa. Vaikeaa keuhkoahtaumatautia sairastavat harjoittelevat esimerkiksi nousemalla seisomaan ja istumaan vuorotellen.

– Ideana on se, että kaikkia lihasryhmiä harjoitetaan. Ohjatussa liikunnassa motivaatio pysyy yllä. Potilaiden pitää kyllä harrastaa liikuntaa jollakin tavalla myös kotona.

Kun keuhkoahtaumatautia sairastavat potilaat alkavat liikkua entistä enemmän, keuhkojen toimintakyky paranee.

– Silloin ei tule sairauden pahenemisvaiheita eikä tarvita esimerkiksi kortisoni- ja antibioottikuureja, Ekroos huomauttaa.

Ulla Toikkanen

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030