Ajan­kohtai­sta

WHO: Pandemia oli aito

Pandemian uhkaa ei liioiteltu eikä päätöksiä tehty tarkoituksena kasvattaa lääketeollisuuden voittoja. Asiantuntijoiden nimiä ei julkistettu, jottei heitä olisi painostettu kaupallisesti tai poliittisesti. Näin vastaa WHO saamaansa kritiikkiin H1N1-aallon hoidosta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/AH1N1Pixmac.jpg
"Pandemia oli aito eikä sen uhkaa liioiteltu. Mitään päätöksiä ei tehty tarkoituksena kasvattaa lääketeollisuuden voittoja. Päätöksiin osallistuneiden asiantuntijoiden nimiä ei julkistettu, jottei heitä olisi painostettu kaupallisesti tai poliittisesti."

Näin vastaa WHO muun muassa BMJ:n ja Europan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen nostamaan kritiikkiin influenssa A(H1N1)-pandemian hoidosta.

WHO listaa tiedotteessaan viisi kohtaa selittämään pandemian kriteereiden täyttymistä viruksen ainutlaatuisuuden näkökulmasta. Muun muassa se, että H1N1 kantaa perimässään geenejä sian, linnun ja ihmisen influenssaviruksista, tekee siitä uuden ja arvaamattoman.

WHO ei katso lietsoneensa hysteriaa, vaan päinvastoin muistuttaa, että julistaessaan pandemian alkaneeksi 11.6.2009 arvioi, ettei vakavien sairastumisten määrän nouse dramaattisesti.

Terveysjärjestö vakuuttaa, että sen käyttämien asiantuntijoiden sidonnaisuudet ovat selvillä, mutta aikoo jatkossa tiukentaa käytäntöjä. Sidonnaisuuksien julkistamisesta tulee rutiini, ja "turvamuuria" lääketeollisuuden suuntaan tiukennetaan, WHO tiedottaa.

Järjestö aikoo ottaa opikseen myös vuoden 2002 influenssakokoukseen kohdistuneesta kritiikistä. Asiantuntijoiden sidonnaisuuksia ei liitetty vuonna 2004 julkaistun ohjeistukseen, ja WHO kertoo katuvansa "tarkkaamattomuuttaan".

WHO:n mukaan hätätilakomitean kokoonpanoa ei ollut syytä julkistaa, jottei poliittinen tai kaupallinen lobbaus olisi vaikuttanut asiantuntijoiden päätöksiin. Järjestö kertoi kohdanneessa nimien kohdalla dilemman: toisaalta toisten neuvonantajaryhmien nimet julkistetaan, mutta SARS:n aikaan päätöksentekoa yritettiin häiritä monelta suunnalta.

WHO:n mukaan asiantuntijat toivoivat myös itse nimiään suojeltavan.

Järjestö kertoo päättäneensä julkistaa työryhmän jäsenten nimet, kun työ on saatu päätökseen. Ryhmä on kuitenkin kokoustanut jo yli vuoden, toisin kuin asiantuntijaryhmät yleensä, joten nimilistaa ei ole vielä julkisuuteen laitettu.

Antiviraalisen lääkehoidon suosittamiseen WHO päätyi CDC:n tutkimuksen ja H5N1-influenssaohjeistuksen pohjalta. Myös pandemian alkamisen jälkeen julkaistut tutkimukset tukevat antiviraalilääkityksen käyttämistä H1N1-influenssassa, järjestö muistuttaa.

WHO kertoo olevansa sitoutunut tiukentamaan käytäntöjään mahdollisten eturistiriitojen eliminoimiseksi.

Jaana Ahlblad
kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030