Ajan­kohtai­sta

Ovatko riskijuomisen rajat liian korkeita?

Suomessa riskikulutuksen rajat ovat kansainvälisesti ajatellen melko korkeat: miesten riskiraja viikossa on 24 alkoholiannosta, naisten 16. Yhdysvalloissa taas ajatellaan miesten kulutusrajaksi 14 viikoittaista alkoholiannosta, naisten puolestaan 7 annosta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/OluenjuojabySebastianCorneanu-Pixmac000018909703.jpg

Alkoholin riskijuomisen rajat ovat suuntaa antavia, ja niistä on ristiriitaisia käsityksiä. Suomessa riskikulutuksen rajat ovat kansainvälisesti katsoen melko korkeat: miesten riskiraja viikossa on 24 alkoholiannosta, naisten 16. Yhdysvalloissa taas ajatellaan miesten kulutusrajaksi 14 viikoittaista alkoholiannosta, naisten puolestaan 7 annosta (NIAAA, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism). Nyt pitäisikin keskustella siitä, pitäisikö riskijuomisen rajoja pudottaa.

– Jos Suomessa otettaisiin käyttöön yhdysvaltalaiset riskijuomisen rajat, olisi iso osa suomalaisista alkoholin riskikuluttajia. Ehkä tuolloin suomalaiseen humalahakuiseen juomatapaan liittyvät alkoholihaitat eivät tulisi selvästi esiin. Vaikka kulutusrajat perustuvat väestötutkimusten tietoihin, olisi kuitenkin syytä pohtia yleisemmin, ovatko Suomessa nykyisin määritellyt riskikulutuksen rajat liian korkeat, toteaa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä.

Maltillisesti alkoholia kuluttava ihminen ei yllä riskirajoihin, mutta suurkuluttajat ylittävät ne helposti. Arviota viidennes suomalaisista työikäisistä miehistä juo viikossa yli 24 annosta alkoholia.

– Jos henkilöllä ei ole vakavia sairauksia, ovat 24 ja 16 alkoholiannosta viikossa sopivia etappeja kulutusta vähennettäessä, Heinälä huomauttaa.

Ehdottomia rajoja vaikea antaa

Monet ihmiset ymmärtävät riskirajat väärin: he mieltävät ne tavoitteisiksi, joihin pyrkiä. Kuitenkin rajojen tarkoituksena on ollut antaa paalut niille ihmisille, jotka haluavat vähentää alkoholinkäyttöään.

– Absoluuttisia riskirajoja on hankala määritellä, Heinälä sanoo.

Hänen mukaansa lääkärin pitää uskaltaa ottaa alkoholinkäyttö potilaan kanssa puheeksi osana rutiinityötä, koska alkoholi on monen sairauden taustalla. Asiasta tulee keskustella neutraaliin sävyyn, moralisoimatta.

– Alkoholisoituneelle henkilölle riskirajoja ei saa missään nimessä suositella, vaan häntä pitää neuvoa yksilöllisesti. Tavoitteena on tällöin täysraittius.

Yli 65-vuotiaille suositellaan, että alkoholin kulutusraja olisi 7 annosta viikossa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030