Ajan­kohtai­sta

Katoaako tupakka katukuvasta?

Kun rajoitukset purevat, tuleeko tupakasta taas kielletty pahe?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/TupakkapoikkibyOleksiiSergieiev-Pixmac000035104975.jpg

Suomalaisista aikuisista ja teineistä tupakoi viidennes. Eduskunta aikoo lopettaa tupakoinnin tykkänään.

– Jos tupakointi katoaa katukuvasta, tuleeko sitä tulevaisuudessa houkutteleva, mutta kielletty pahe? kysyi tutkija Matti Piispa A-klinikkasäätiön päihdetiedotusseminaarissa torstaina.

– Voi nimittäin käydä niin, että kun tupakointi harvinaistuu ja eriytyy sosiaalisesti, siitä tulee joillekin – sekä hyväosaisille että syrjäytyneille – entistä houkuttelevampi erottautumisen ja itsemääräämisoikeuden symboli, Piispa pohdiskeli.

Meteorologi ennusti piipun kanssa

Tupakointi oli vielä 1950- ja 60-luvuilla liki itsestään selvä osa miesten tapakulttuuria, ja tupakansavuiset tilat ja tilaisuudet normaaleja. 1940- ja 50-lukujen taitteessa kolme neljäsosaa suomalaismiehistä tupakoi, mutta naisista vain 13%. 1970-luvun alussa tupakoivien miesten osuus oli 44% ja naisten 16%.

Matti Piispa siteerasi toimittaja Ilkka Malmbergia, joka kuvasi (HS 1.3.95) tupakoinnin luontevuutta osuvasti: ”Linja-autoissa oli takaosa varattu tupakoiville. Välissä oli vähäinen lasisuojus, joka ei millään lailla estänyt tupakansavua kulkeutumasta koko matkustamoon .. Televisiossa vedettiin tupakkaa ruutu sinisenä. Paavo Salmensuu sohi piipullaan sääkarttaa ja teki meihin älykkään ja mietteliään vaikutuksen. Television vaalipaneelissa saattoi hyvin panna röökiksi, eikä tarvinnut pelätä imagonsa puolesta.”

Samoihin aikoihin kuitenkin tieto tupakoinnin terveyshaitoista lisääntyi, tupakointi määrittyi kansanterveydelliseksi ongelmaksi ja suomalaisten kansantautien riskitekijäksi. Se mahdollisti tupakkalain säätämisen vuonna 1976. Laki kielsi tupakkamainonnan, tupakkatuotteiden myymisen alle 16-vuotiaille ja julkisissa sisätiloissa tupakoimisen.

Älä altista muita

Seuraava iso askel tupakoinnin ongelmamäärittelyssä oli se, että tupakansavulle altistumisen havaittiin vaarantavan myös tupakoimattomien terveyden. Vuoden 1995 laki rajoitti työpaikkatupakointia, ja 2000-luvulla suurin muutos on ollut ravintoloiden säätäminen savuttomiksi.

Rajoitukset ovat purreet. Puolen vuosisadan aikana miesten keskuudessa tupakointi on vähentynyt olennaisesti: vuonna 2009 työikäisistä miehistä tupakoi päivittäin 22%. Naisten keskuudessa muutokset sen sijaan ovat olleet pieniä; uusimmassa tutkimuksessa työikäisistä naisista tupakoi päivittäin 16%.

– Tänä vuonna eduskunta on hyväksynyt tupakkalain muutoksen, jossa tavoitteeksi asetetaan tupakkatuotteiden käytön vähittäinen loppuminen ehkäisemällä erityisesti lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamista. Tällaista virallista tavoitetta ei ole säädetty missään muussa maassa, huomauttaa tutkija Matti Piispa.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030