Äidin lakritsinsyönti vaaraksi sikiölle
Runsas lakritsinsyönti raskauden aikana voi suomalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa negatiivisesti lapsen kognitiivisiin kykyihin ja käyttäytymiseen.
Runsas lakritsinsyönti raskauden aikana voi vaikuttaa negatiivisesti lapsen kognitiivisiin kykyihin ja käyttäytymiseen, todetaan Suomessa tehdyssä, American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Helsingin ja Edinburghin yliopistojen tutkijat seurasivat 321:tä Suomessa vuonna 1998 terveenä syntynyttä lasta. Lapset olivat syntyneet 35.–42. raskausviikolla.
Lasten ollessa 8-vuotiaita heille tehtiin testit, joissa arvioitiin heidän kielellistä päättelyään, muistiaan, avaruudellista hahmotuskykyään sekä keskittymiskykyään. Lasten käyttäytymistä arvioitiin lisäksi äitien täyttämän kyselylomakkeen avulla.
Tutkimustulokset viittaavat siihen, että ne lapset, joiden äidit olivat syöneet raskauden aikana viikoittain yli 500 mg lakritsin sisältämää glykyrritsiiniä, olivat todennäköisemmin vähemmän älykkäitä kuin ikätoverinsa. Heillä oli myös enemmän keskittymisvaikeuksia ja ADHD-tyyppisiä käytöshäiriöitä.
Tulosten mukaan vaikuttaa siltä, että glykyrritsiinin vaikutukset lapsen kognitiivisiin kykyihin ovat suhteessa annoksen määrään. Sata grammaa puhdasta lakritsia sisältää 500 mg glykyrritsiiniä.
Glykyrritsiinin on osoitettu aikaisemmissa solu- ja koe-eläintutkimuksissa heikentävän istukan kykyä estää glukokortikoidien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Stressihormoneina tunnetut glukokortikoidit saattavat suurina pitoisuuksina vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kehittymiseen.
Sirpa Kulonen
Kuva pixmac