• Ulla Toikkanen

Akava Works: Työntekijöiden kilpailukieltoja on ryhdyttävä valvomaan

Selvityksen mukaan kilpailukieltosopimuksia tehdään varsin kevein perustein.

Akava Works: Työntekijöiden kilpailukieltoja on ryhdyttävä valvomaan Kuva 1 / 1

Työntekijöiden kilpailukieltoja on ryhdyttävä valvomaan tai niiden käyttömahdollisuuksia on rajoitettava. Näin todetaan Akava Works –selvityksessä.

Aalto-yliopiston taloustieteen ryhmä selvitti Akava Worksin toimeksiannosta työntekijöiden kilpailukieltosopimusten hyötyjä ja haittoja työmarkkinoilla. Selvitys tarkastelee laajasti käytössä olevien kilpailukieltosopimusten vaikutusta yhteiskunnan kokonaishyvinvointiin.

– Tiedossani ei ole yhtään tapausta, jossa lääkärille olisi asetettu karenssi kilpailijalle siirtymisen vuoksi. Joissakin keikkalääkärien sopimuksissa on ainakin jossakin vaiheessa ollut rajoitusehtoja kuntatilaajan viran vastaanottamisesta. Enemmän on ollut rajoituksia ylilääkärin virassa olevan kollegan rajoituksista toimia yksityisen lääkärikeskuksen hallituksessa tai johdossa silloin kun viran puolesta ostaa alihankintana yksityispuolelta palveluita. Eli tässä kyseessä on jääviyden poissulkeminen. Joka tapauksessa lääkärin on hyvä lukea huolellisesti työsopimuksessa myös mahdolliset pienellä printattu lisäehdot, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Uusiin työsopimuksiin kilpailukielto liian rutiininomaisesti

Aalto-yliopiston professorin Matti Liskin mukaan selvitys osoittaa, että kilpailukieltosopimuksia tehdään varsin kevein perustein ja että niiden käyttö on lisääntynyt.

– Lainsäätäjän pitäisi havahtua, sillä nykykäytäntö heikentää työvoiman liikkuvuutta ja sitä kautta kilpailua niin työmarkkinoilla kuin hyödykemarkkinoillakin. Tarvitaan joko viranomaisvalvontaa tai nykyisen lainsäädännön muuttamista, hän sanoo.

Akava on aiemmin selvittänyt kilpailukieltosopimusten käytön yleistymistä. Vuonna 2017 tehdyn selvityksen mukaan jo noin 45 prosentissa yrityksissä työskentelevien akavalaisten uusista työsopimuksista on kilpailukieltoa tarkoittava ehto.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjosen mukaan näyttää siltä, että uusiin työsopimuksiin liitetään nykyään kilpailukielto liian rutiininomaisesti ja ilman painavia syitä.

– Kilpailukieltojen määrän palauttaminen tarkoituksenmukaiselle tasolle edellyttää kilpailukieltojen viranomaisvalvontaa tai lainsäädännöllisiä rajoituksia, hän linjaa.

Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski puolestaan mainitsee, että laajasti käytetyistä kilpailukielloista on luovuttava tai niiden käyttöä selvästi rajoitettava.

– Lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti, hän painottaa.

Kuva: PIxmac

Lisää aiheesta

Yksityissektorin edunvalvonta Lääkäriliitossa – missä mennään?
Lääkäriliitto mukana ilmastotalkoissa
Liiton tutkimus tuo lääkärin äänen kuuluviin

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.