Ajankohtaista
Akryyliamidi ei lisää rintasyöpävaaraa
Vuonna 1991 kerätyistä 43 000 ruotsalaisnaisen ruokavaliotiedoista poimittiin akryyliamidia runsaasti sisältävien tuotteiden, kuten ranskanperunoiden, perunalastujen ja keksien kulutustiedot. Naiset jaettiin näistä tiedoista lasketun akryyliamidin saannin mukaan viiteen ryhmään. Vuonna 2002 kerätyt rekisteritiedot rintasyöpätapauksista verrattiin näihin ryhmiin. Tulokset julkaistiin JAMAssa (2005;293:1326–7).
Tulosten mukaan akryyliamidin saannilla ja rintasyöpävaaralla ei ollut yhteyttä.
Keväällä 2002 ruotsalaistutkimuksen löydökset paistettujen ja friteerattujen peruna- ja viljatuotteiden suurista akryyliamidipitoisuuksista käynnistivät useita tutkimuksia syöpävaaran arvioimiseksi. Akryyliamidi on luokiteltu ihmiselle mahdollisesti karsinogeeniseksi eläinkokeiden perusteella.