Akryyliamidista käyntiin kansainvälinen tutkimusyhteistyö
WHO ja FAO järjestivät kesäkuun lopulla asiantuntijakokouksen aiheesta ruotsalaistutkimuksen huhtikuussa nostaman kohun vuoksi.
– Saatavilla olevan tiedon perusteella uusia löydöksiä pidetään vakavana ongelmana, mutta tietomme ovat toistaiseksi niin rajalliset, että vastauksia kuluttajien ja viranomaisten kysymyksiin ei ole, totesi asiantuntijakokouksen puheenjohtaja Dieter Arnold.
Akryyliamidin tiedetään eläimille karsinogeeniseksi ja hermovaurioita aiheuttavaksi. Ihmisistä ei tutkimuksia ole, ei sen enempää yhteydestä syöpään kuin saannista tai kuinka pian aine poistuu elimistöstä.
Ruotsalaistutkimuksen havainnot paistettujen ja friteerattujen peruna- ja viljatuotteiden suurista akryyliamidipitoisuuksista on varmistettu Norjassa, Sveitsissä, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Kuitenkin vaikka pitoisuudet tuotteissa olivat WHO:n suositusarvoja suuremmat, aikuisen arvioitu kokonaissaanti 70 µg/pv jää selvästi pienemmäksi kuin tasot, jotka ovat aiheuttaneet laboratorioeläimille hermovaurioita.
Ongelmana on, että nykyiset teoreettiset riskinarviointimallit eivät ole riittävän luotettavia ihmisen syöpäriskin arviointiin. Rotilla akryyliamidi on ollut samantasoinen mutageeni kuin käristetyn ruoan ennestään tunnetut karsinogeenit, heterosykliset amiinit.