Alkoholi ja tupakointi aiheuttavat suolistosyöpää
Myös ylipaino ja diabetes kasvattavat sairastumisriskiä.
Alkoholinkäyttö ja tupakointi ovat merkittäviä suolistosyövän riskitekijöitä, Australiassa toimivan The George Institute for International Health -järjestön tuore tutkimus paljastaa.
Yli sataan aiempaan julkaisuun perustuva tutkimus osoittaa, että viikoittain alkoholia yli 7 ravintola-annosta nauttivilla on 60 % suurempi riski sairastua suolistosyöpään kuin niillä, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan.
Tupakointi, ylipaino ja diabetes kasvattivat sairastumisriskiä 20 % eli saman verran, kuin runsaasti punaista ja jalostettua lihaa sisältävän ruokavalion on arvioitu lisäävän.
Fyysinen aktiivisuus vähensi sairastumisriskiä
Tutkimusta johtaneen apulaisprofessori Rachel Huxleyn mukaan tutkimuksen merkittävin havainto oli alkoholin selvä yhteys sairastumisriskiin.
– Useimmat ihmiset todennäköisesti tietävät ylipainon ja epäterveellisen ruokavalion riskit, mutta suurin osa ei luultavasti tiedä muiden elämäntapaan liittyvien tekijöiden kuten alkoholinkäytön, tupakoinnin ja diabeteksen aiheuttamista riskeistä, Huxley sanoo järjestön verkkosivuilla.
Tutkijat osoittivat myös, että fyysinen aktiivisuus vähensi sairastumisriskiä. Sen sijaan hedelmien ja vihanneksien runsaan nauttimisen ei havaittu suojelevan suolistosyövältä.
Ennaltaehkäisyä elämäntapamuutoksilla
– Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että suuri osa suolistosyövistä voitaisiin välttää suhteellisen pienillä elämäntapamuutoksilla kuten vähentämällä alkoholinkulutusta, lopettamalla tupakointi, syömällä terveellisemmin ja liikkumalla hiukan enemmän, Huxley totesi.
– Samat muutokset vähentäisivät myös henkilön riskiä sairastua muihin vakaviin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin.
Maailmassa todetaan vuosittain noin miljoona uutta suolistosyöpää, ja sairauteen kuolee joka vuosi yli puoli miljoonaa ihmistä.
Sirpa Kulonen