Ajan­kohtai­sta

Alle 40-vuotiaiden tehohoitoa tarvinneiden koronapotilaiden osuus on kaksinkertaistunut

Muutos liittyy rokotuskattavuuteen.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Hus / Pietari Hatanpää

Tänä syksynä alle 40-vuotiaiden osuus on yli kaksinkertaistunut tehohoitoa tarvinneiden koronapotilaiden joukossa, ilmenee tuoreesta tehohoidon tilannekuvaraportista.

– Tämä liittyy siihen, että rokotekattavuus nuorimmassa ikäryhmässä on kehnompi kuin vanhemmilla, sanoi anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronainfossa torstaina aamupäivällä.

Hän johtaa Kysissä koronapotilaiden kansallista tehohoidon koordinoivaa toimistoa.

Kaikki teho-osastot, joilla koronapotilaita tarpeen vaatiessa hoidetaan, raportoivat päivittäin tilanteensa koordinoivalle toimistolle. Keskiviikkona osastojen yhteenlaskettu paikkamäärä oli 251. Paikoista oli käytössä 188, niistä 52 koronapotilailla.

Ylipaino altistaa

Suomessa on 29. marraskuuta mennessä hoidettu teho-osastoilla yhteensä 1 238 COVID-19-positiiviseksi varmistettua henkilöä.

Lue myös

Heistä 67 prosenttia on ollut miehiä. Liitännäissairauksia ei ollut 46 prosentilla. Ylipainoa on ollut useimmalla: 85 prosentilla painoindeksi on ollut vähintään 25.

Tehohoitojaksojen pituus on lyhentynyt epidemian aikana. Kesäkuun 2020 loppuun mennessä keskiarvo oli 15 vuorokautta, heinäkuusta 2021 alkaen kymmenen vuorokautta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030