Älyä reseptillä?
Moni haluaisi paremman keskittymiskyvyn tai vireämmät aivot. Kognitioon vaikuttaviin lääkkeisiin kohdistuu toiveita, joista suurin osa ei asiantuntijoiden mukaan toteudu. Suomessa käyttö on vielä vähäistä.
Keskustelupalstoilla kysellään neuvoja tehokkaista älylääkkeistä ja jaetaan vinkkejä niiden hankkimiseksi. Moni haluaisi parantaa muistia ja keskittymiskykyä, jotta jaksaisi lukea esimerkiksi pääsykokeisiin.
Suurin osa älylääkkeistä hankitaan internetin kautta. Tulli ottaa haltuunsa havaitsemansa lähetykset, ja jos tilaajalla ei ole reseptiä, seurauksena voi olla sakkorangaistus.
Tullista kerrotaan, että lääkkeitä tilataan yhä enemmän postitse. Älylääkkeistä tullin haaviin jää esimerkiksi pirasetaamia, metyylifenidaattia ja modafiniilia. Viime vuosina tullin haltuun ottamien älylääkkeiden määrä on kasvanut.
Älylääkkeitä koetetaan saada myös lääkäreiltä. Keskustelupalstoilta löytyy ohjeita, millaisia vaivoja lääkärille on valitettava, jotta resepti heltiäisi.
Psykiatrian ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Solja Niemelä on törmännyt omalla vastaanotollaan potilaisiin, joille lääkäri on aiemmin määrännyt neurostimulantteja hänen arvionsa mukaan kevein perustein.
– Mutta ei se yleistä ole.
Pienten piirien puuhaa
Lääketieteen opiskelijoita pidetään älylääkkeiden mahdollisina käyttäjinä. Esimerkiksi Medisiinariliitossa ei kuitenkaan ole kuultu kanssaopiskelijoiden kokeilleen älylääkkeistä. Niemelää tieto ei hämmästytä.
– Ne, jotka Suomessa älylääkkeitä käyttävät, eivät varmaankaan siitä kahvipöydässä rupattele.
Myöskään YTHS:sä ei ole havaittu, että opiskelijat yrittäisivät lääkärin kautta saada älylääkkeitä kognitionsa kohentamiseen.
Meillä älylääkkeiden käyttö on vielä pienten piirien puuhaa.
– Suomessa ei ole tutkittu, paljonko älylääkkeitä käytetään. Muualla maailmassa tutkimuksia on tehty, esimerkiksi Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Näissä tutkimuksissa 4–5 prosenttia yliopisto-opiskelijoista kertoi ainakin kokeilleensa älylääkkeitä, Niemelä kertoo.
Niemelän mukaan älylääkkeitä harrastavilla on muita useammin päihdetaustaa, ja siksi kynnys kokeilla ja käyttää lääkkeitä on matala. Olennaista älylääkkeiden käytössä kuitenkin on, ettei niillä havitella päihtymystä.
Terveet elämäntavat tehoavat parhaiten
Älylääkkeillä ei Niemelän mukaan tavallisesti saavuteta sitä, mitä niillä tavoitellaan. Terveillä ihmisillä useimpien lääkkeiden vaikutus jää marginaaliseksi.
– Lääkkeet todennäköisesti tehoavat sitä paremmin, mitä enemmän ihmisellä on ongelmia kognitiossaan.
Yli-ihmiseksi nykyisillä älylääkkeillä ei siis pääse.
– Parhaita kognition kohentajia ovat yhä uni, liikunta, terveellinen ravinto, stressinhallinta ja päihteiden välttäminen. Niillä päästään parempiin ja pitkäaikaisempiin tuloksiin kuin lääkkeillä.
Monet älylääkkeinä käytetyt valmisteet ovat hyvin siedettyjä, mutta haittavaikutuksiakin on. Amfetamiinijohdannaiset voivat sekoittaa uni-valverytmin. Ja jos uupumista korjataan pillereillä, elimistö joutuu koville.
– Esimerkiksi kun stressaavassa tilanteessa käytetään stimulantteja, verenpaine voi kohota, sanoo farmakologian dosentti Markus Storvik.
Sivuvaikutukset voivat olla yllättäviä.
– ADHD:n ja narkolepsian hoitoon tarkoitetusta modafiniilista sanotaan, että se parantaa keskittymistä, mutta se voi vähentää luovuutta, Niemelä kertoo.
Uljas uusi maailma?
Niemelä pitää älylääkkeiden yleistymistä dystooppisena ilmiönä.
– Kyllä siinä Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma -teos tulee mieleen. Kannatan mieluummin luomumenetelmiä. Ihminen on niin herkkä peli, että en lähtisi peukaloimaan kognitiota lääkkeillä ilman hyvää syytä.
Joissain yksittäisissä vaativissa työtilanteissa älylääkkeiden käyttö voisi silti olla perusteltua terveilläkin ihmisillä. Niemelä pohtii esimerkiksi, voisiko lentokoneen lentäjälle olla hyötyä keskittymiskyvyn parantamisesta hankalassa laskussa. Painetta älylääkkeen käyttöön ei kuitenkaan saisi asettaa työnantaja.
Markus Storvik muistuttaa, että esimerkiksi sotilaskäytössä älylääkkeiksi luokiteltavia valmisteita on hyödynnetty paljonkin. Hänen mielestään lääkkeiden käyttö henkisen suorituskyvyn parantamiseen ei sinänsä ole eettinen ongelma. Lääkkeet ovat keino muiden joukossa. Hän muistuttaa, että päivystävät lääkäritkin käyttävät koko joukkoa erilaisia keinoja karamelleista kahviin.
– Pitää vain arvioida huolellisesti, mikä suorituskyvyn buustaamisen tapa on paras, lääkkeitä demonisoimatta tai glorifioimatta, Storvik sanoo.
Niemelä pelkää, että älylääkkeiden yleistyminen voi johtaa tasapäistymiseen ja erilaisuuden siedon vähenemiseen, jos lääkkeillä hiotaan ihmisten välisiä eroja minimiin. Hän painottaa myös, ettei pitkäaikaiskäytön vaikutuksista vielä juuri ole tietoa.
– Itse en määräisi älylääkkeitä terveille. Työelämässäkin uskon, että enemmän saadaan aikaan työoloja rukkaamalla kuin työntekijöitä lääkitsemällä, Niemelä summaa.
Sekä Niemelä että Storvik arvioivat, että älylääkkeiden käyttö on lisääntymässä.
– Tuskin älylääkkeet kovin pian tulevat lääkärin työkaluiksi. Lääkärin voisi kuitenkin olla syytä tietää, jos potilas tällaisia aineita käyttää, jotta esimerkiksi haitallisilta yhteisvaikutuksilta vältyttäisiin, Storvik pohtii.
Pitäisikö älylääkkeet saada laajempaan käyttöön?
Pääset vastaamaan kyselyyn, kun kirjaudut sivulle Fimnet-tunnuksillasi.
- Kyllä, moni potilas voisi hyötyä älylääkkeistä. (15,6 %)
- Ehkä, mutta käyttö vaatii harkintaa. (9,4 %)
- En osaa sanoa. (0 %)
- Älylääkkeistä tarvitaan lisää tutkimustietoa ennen laajempaa käyttöönottoa. (59,4 %)
- Ei, minusta on epäeettistä yrittää parantaa kognitiota kemiallisin keinoin. (15,6 %)
Ääniä yhteensä: 32
Saako terveitä lääkitä?
Mikä on lääkäreiden ja lääketieteen rooli tilanteissa, joissa terveet ihmiset haluavat parannella suorituskykyään? Lääketieteen etiikan dosentin Pekka Louhialan mielestä terveitä ihmisiä lääkittäessä joudutaan pohtimaan, mikä on lääketieteen perimmäinen tehtävä.
– Vaikka kyllähän terveitä ihmisiä hoidetaan jo nyt esimerkiksi urheilulääketieteessä ja esteettisessä kirurgiassa.
Louhiala muistuttaa, ettei ole hoitoa, jossa ei olisi ainakin mahdollisia haittavaikutuksia. Kognitioon puututtaessa on mietittävä, vaikuttaako lääkitseminen potilaan persoonallisuuteen.
Älylääkkeiden kohdalla tällaiset pohdinnat ovat kuitenkin väistämättä spekulatiivisia, koska tietoa on vielä vähän, Louhiala pohtii. Hän ei ole kovin huolissaan älylääkkeiden tasapäistävästä vaikutuksesta. Maailma, jossa työntekijän olisi pakko syödä älylääkkeitä pärjätäkseen, näyttää vielä kaukaiselta.
– Tällaisten uhkakuvien toteutuminen edellyttäisi, että älylääkkeet olisivat yleisessä käytössä, ja siihen on vielä pitkä matka.
Hän ei kuitenkaan kernaasti näkisi lääkäreitä määräämässä älylääkkeitä, lääkäreillä kun on riittävästi töitä sairaiden hoitamisessa ja sairauksien ehkäisyssä.
– Lääkäreiden ja lääketieteen tehtävä ei ole edistää älylääkkeiden käyttöä. Sen sijaan tutkimustietoa tarvittaisiin lisää.
Näitä lääkkeitä käytetään
Älylääkkeiksi kutsutaan aineita, joita käytetään henkisen suorituskyvyn parantamiseen. Osa niistä piristää, osa parantaa esimerkiksi keskittymiskykyä tai muistia.
– Täsmällistä määritelmää ei ole, sillä termi on markkinoinnista peräisin. Voihan kofeiinia tai nikotiiniakin pitää halutessaan älylääkkeenä, sanoo farmakologian dosentti Markus Storvik Itä-Suomen yliopistosta.
Tässä jutussa älylääke-termillä tarkoitetaan pääasiassa jonkin taudin hoitoon tarkoitettua reseptilääkettä, jota käyttävät kognition kohentamiseen ihmiset, joilla ei lääkkeen käyttöaiheen mukaista sairautta ole.
Tavallisimpia älylääkkeinä käytettyjä valmisteita ovat ADHD:n hoitoon tarkoitetut amfetamiinijohdannaiset, metyylifenidaatti ja atomoksetiini sekä narkolepsialääke modafiniili, jota käytetään keskittymiskyvyn parantamiseen.
Myös kortikaaliseen myokloniaan tarkoitettu pirasetaami on suosittu älylääke. Tutkimusnäyttö sen hyödyistä on heikkoa, mutta käyttäjät raportoivat muistin kirkastumista. Parkinson-lääkkeistä käytetään esimerkiksi selegiliinia. Myös Alzheimer-lääkkeiksi kehitettyjä asetyylikoliiniesteraasin estäjiä ja NMDA-reseptorin salpaajia käytetään siinä toivossa, että ne parantaisivat muistia.
– Alzheimer-lääkkeillä ei kuitenkaan juuri ole vaikutusta terveisiin ihmisiin, Storvik sanoo.