Ajan­kohtai­sta

Älypuhelimeen kerätty data avuksi masennuksen tunnistamiseen

Oululaistutkijat keräävät tutkimukseen osallistuvilta tietoja mahdollisimman laajasti, jotta poikkeavan käyttäytymisen merkit tunnistetaan.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Oulun yliopiston tietotekniikan tutkimusryhmä kehittää toimintamallia, jossa älypuhelimeen kerättävää dataa käytetään masennuksen tunnistamiseen ja järjestelmälliseen seurantaan. Hankkeen vastuullinen johtaja Denzil Ferreira Oulun yliopistosta kertoo, että hankkeen tavoitteena on luoda poikkeavan käyttäytymisen tunnistamiseen uusi systemaattinen analyysimalli.

– Analyysista saatavan tiedon perusteella potilas voidaan ohjata hoitoon oikea-aikaisesti, hän jatkaa tiedotteessa.

Akatemiatutkija Ferreira on saanut tutkimukselle Suomen Akatemian 5-vuotisen rahoituksen. Tutkimusta tehdään yhteistyössä muun muassa Kalifornian yliopiston asiantuntijoiden ja potilasryhmien kanssa.

Tässä vaiheessa tutkimusta tietoa kerätään mahdollisimman laajasti, jotta poikkeavan käyttäytymisen toteamisessa merkittäviä tekijöitä saadaan selville.

– Tutkimukseen osallistuva henkilö päättää, mitä tietoja hän haluaa jakaa, mutta tarkoitus on analysoida ainakin paikannustietoa sekä aktiivisuus- ja vuorovaikutusdataa esimerkiksi hoitoon, tukiverkostoihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyen, Ferreira selventää.

Menetelmällä tavoitellaan myös tehokasta diagnoosi- ja hoitomallia sadoille miljoonille masennukseen sairastuville ihmisille. Tutkimuksen tulokset julkaistaan vapaaseen käyttöön.

Lue myös

– Saadut tulokset julkistetaan voittoa tavoittelemattomana avoimen lähdekoodin alustana, jotta sitä voidaan muokata myös muilla tutkimusalueilla, joissa epänormaalin käyttäytymisen havainnointimalli voi olla hyödyllinen, sanoo Ferreira.

Masennus aiheuttaa maailmanlaajuisesti eniten työkyvyttömyyttä. Yli 300 miljoonaa ihmistä kärsii masennuksesta, jota voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä, mutta vain alle puolet sairastavista saa lääkehoitoa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030