1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Apotti laajeni suunnitellusti
Ajan­kohtai­sta

Apotti laajeni suunnitellusti

Potilas- ja asiakastietojärjestelmä Apotin laajempi käyttöönotto on mennyt tähän mennessä ilman suuria ongelmia.

Apotti laajeni suunnitellusti Kuva 1 / 1 Kuva: Mikko Käkelä

Potilas- ja asiakastietojärjestelmä Apotti laajeni lauantaina suunnitellusti ja ilman suurempia ongelmia, tiedottaa HUS.

Apotti otettiin käyttöön Hyvinkään, Lohja, Länsi-Uudenmaan ja Porvoon sairaanhoitoalueilla, HYKS-sairaanhoitoalueella, Jorvin sairaalassa sekä Naistentautien ja synnytysten ja Psykiatrian yksiköissä.

Käyttöönottoa viikonloppuna johtanut hallinnollinen ylilääkäri Piia Aarnisalo oli tyytyväinen tilanteeseen sunnuntaina iltapäivällä.

– Näin laaja yhtäaikainen käyttöönotto on erittäin iso ja haastava operaatio. Esiin on tullut odotettu määrä itse järjestelmään liittyviä yksittäisiä teknisiä asioita, mutta ne on ratkaistu tai niitä selvitetään parhaillaan. Lisäksi yksiköillä on ollut myös käyttöön liittyviä ongelmatilanteita, joita on kuitenkin kyetty hoitamaan joustavasti, hän kertoo tiedotteessa.

Käyttöönoton tosi paikka on arkena, kun toiminta käynnistyy täydellä teholla. Aarnisalon mukaan tärkeintä on, että sairaalat ja niiden päivystykset toimivat normaalisti.

– Tavoitteemme on, että siirtyminen Apottiin aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa potilaille, ja viikonloppuna tässä on onnistuttu. Ensi viikolla seuraamme tilannetta tiiviisti toiminnan käynnistyessä täydellä teholla.

Lue myös

Apotti on ollut käytössä Vantaalla marraskuusta 2018. Ensin se otettiin käyttöön Peijaksen sairaalassa ja sitten perusterveydenhuollossa. Toukokuussa Apotti otetaan käyttöön lopuissa HUS-sairaaloissa, muun muassa Uudessa lastensairaalassa.

Lastensairaalan päivystyksessä työskentelevä osastonylilääkäri, lastentautien erikoislääkäri Mikael Kuitunen kertoi aiemmin Lääkärilehdessä, että Apotti herättää hänessä pientä pelkoa mutta myös toiveikkuutta. Lastensairaalassa Apotin tuloon on valmistauduttu muun muassa koulutuksilla, tukihenkilöillä ja säännöllisillä johdon tapaamisilla, joihin yksiköt ovat saaneet tuoda esiin erityistarpeitaan ja toiveitaan.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Biosimilaarit säästäisivät miljoonia

– Uudet hoidot pitäisi aloittaa markkinoilla olevalla halvimmilla biosimi­laarilla, sanoo Heikki Bothas.

Näkökulma
Lisää lääkärien ääntä sote-valmisteluun

Potilaskeskeinen toiminta antaa ­mahdollisuuden työotteeseen, joka ­haastaa perinteisen asiantuntijuuden, kirjoittaa Pekka Larivaara.

Liitossa
Jo 30 vuotta tutkittua tietoa suomalaisesta lääkärikoulutuksesta

Nuoret lääkärit olivat tyytyväisiä perus- ja erikoistumis­koulutukseensa.

Työssä
Lääkkeisiin liittyviä haittatapahtumia ­ehkäistään tiedolla

Jopa joka viides sairaalapotilas saa vakavan lääkehaitan.

Tiedepääkirjoitus
Tavoitteena laadukas endoskopiatoiminta

Endoskooppisesti pystytään nykyisin tekemään yhä vaativampia toimenpiteitä, jotka säästävät muun muassa resurs­seja, kirjoittavat Juha Saarnio ja Perttu Arkkila.

Ajassa
Teettääkö alaikäisen päätöskyvyn arviointi lisätyötä?

Huoltajat voivat jatkossa asioida alaikäisten lastensa puolesta Omakannassa aiempaa laajemmin.