Ajan­kohtai­sta

Arvio: Tehohoidon tarve alkaa laskea, kun tartuntamäärät laskevat sadoilla

Vaikea koronatilanne näkyy Etelä-Suomen sairaaloissa.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Vaikeutunut koronatilanne näkyy HYKS-erva-alueen sairaaloiden teho-osastoilla. Erityisesti Etelä-Karjalan keskussairaalassa tilanne on hankala ja heijastelee alueen vaikeaa koronatilannetta.

– Etelä-Suomen teho-osastot ovat aika täynnä, koska COVID-19-tautikin on painottunut Etelä-Suomeen. Tiukoilla ovat ainakin Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Meilahden ja Jorvin sairaalat. Varsinais-Suomessa pärjätään vielä, mutta tartuntaluvut isoja, kertoo osastonylilääkäri Stepani Bendel KYS:n teho-osastolta.

Kuopiossa toimivan kansallisen tehohoidon koordinoivan toimiston tehtävänä on koronaepidemian aikana ylläpitää valtakunnallista tilannekuvaa ja tarvittaessa ohjata tehohoitopotilaiden sijoittelua Suomessa.

Valtakunnallisesti tehohoidon paikkoja on vapaana, mutta epidemia kuormittaa eri tavoin eri teho-osastoja. Joulukuun jälkeen noin kolmisenkymmentä koronapotilasta on siirretty sairaalasta toiseen teho-osastojen kuorman helpottamiseksi.

– Tänäänkin siirretään potilaita eri sairaaloihin, Bendel kertoo.

Siirrot sitovat työvoimaa, koska Suomessa välimatkat ovat pitkiä. Siirtoon tarvitaan lääkäri ja tehosairaanhoitaja, joita ei oikeastaan voisi irrottaa teho-osastotyöstä.

– Esimerkiksi matka Helsingistä Kuopioon on koko päivän keikka. Jonkin verran on pyritty siihen, että vastaanottavasta päästä on lähdetty hakemaan, Bendel kertoo.

Kiireetöntä toimintaa suljettu vasta vähän

Bendelin tietojen mukaan joissakin sairaaloissa on suljettu joitakin leikkaussaleja, mutta mitään suurta kiireettömän toiminnan alasajoa ei ole vielä tehty.

– Kyllä me pärjäämme näiden koronapotilaiden kanssa. Pärjäämme jonkin aikaa sen jälkeenkin, kun on oikeasti jouduttu sulkemaan vaikkapa elektiivistä leikkaustoimintaa. Se kuitenkin aiheuttaa ongelmia jatkossa, kun joidenkin potilasryhmien hoito kärsii, Bendel pohtii.

Lue myös

– Jos kaikki kiireetön hoito olisi jo lopetettu, mutta silti tulisi uusia koronapotilaita, tilanne olisi katastrofaalinen.

Bendel ennakoi, että tilanne jatkuu hankalana.

– Niin kauan kuin tartuntamäärät ovat tällaisia, eikä selkeää laskutrendiä ole nähtävissä, ei voi olettaa etteikö tehohoitopotilaiden määrä lisääntyisi jatkossakin. Kun tartuntojen määrä laskee sadoilla, siitä parin viikon kuluttua se alkaa näkyä tehohoidossa, Bendel sanoo.

Hän näkee, että ponnistelut pitää suunnata nyt siihen, että sosiaalisia kontakteja vähennetään ja sen kautta tartuntamäärät saadaan nopeasti laskemaan.

– Olemme ongelmissa tehohoidon suhteen, jos tartuntojen määrän kasvu on seuraavat neljä viikkoa samanlaista kuin se on nyt ollut.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030