Ajan­kohtai­sta

Asetus sähköisestä rokotustodistuksesta lausuntokierrokselle

Tavoitteena on, että sähköisen koronarokotustodistuksen tekninen toteutus valmistuisi toukokuussa.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Asiakastietolain tarkentava asetus, joka mahdollistaisi sähköisen rokotustodistuksen saamisen Omakannasta, on juuri lähtenyt lausuntokierroksella.

Ensimmäisessä vaiheessa todistus annettaisiin koronarokotuksesta. Tavoitteena on, että jatkossa Omakannasta saisi sähköisen todistuksen kaikista muistakin rokotuksista sekä laboratoriotutkimusten tuloksista.

Asetus liittyy Omakanta-palveluun toteutettavaan sähköiseen koronarokotustodistukseen, jota Suomessa parhaillaan valmistellaan. Todistus olisi yhteensopiva EU-komission esittämän niin sanotun vihreän todistuksen (Digital Green Certificate) eli EU:n yhteisen koronatodistuksen kanssa.

Rokotustodistus voisi olla Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, QR-koodi tai näiden yhdistelmä ja se voitaisiin myös tulostaa paperille.

Terveydenhuollon ammattilainen tallentaa rokotustiedot sekä muut tutkimustiedot potilastietojärjestelmään, josta ne siirtyvät kansalaiselle näkyviin Omakantaan.

Asetuksessa ei säädettäisi rokotustodistuksen käyttötarkoituksista. Henkilö voisi itse päättää, miten ja mihin todistusta käyttäisi.

Sähköinen rokotustodistus olisi maksuton.

Muutoksia potilastietojärjestelmiin

Jo nyt paperisen todistuksen annetusta rokotuksesta saa, kun sitä pyytää rokotuksen antaneesta toimipaikasta.

Asiakastietolakia tarkentava asetus ei toisi terveydenhuollon ammattilaisille uusia velvoitteita laissa jo nykyisin säädettyjen velvoitteiden lisäksi.

Lue myös

Jotta sähköinen rokotustodistus voitaisiin ottaa käyttöön, on kuitenkin ensin varmistettava, että rokotustiedot tallennetaan Kanta-palveluihin kattavasti ja oikeassa muodossa. Tätä varten tulee suureen osaan käytössä oleviin potilastietojärjestelmiin tehdä muutoksia tai ottaa käyttöön erillinen, Kanta-palveluihin liitetty sovellus rokotustietojen tallentamiseen.

STM pyytää lausuntoja 9. huhtikuuta mennessä. Tavoitteena on, että asetus tulisi voimaan 1. toukokuuta ja että sähköisen koronarokotustodistuksen tekninen toteutus olisi valmiina toukokuussa 2021.

Juttua on korjattu 23.3.2021 klo 15.27. Täsmennetty tieto siitä, että terveydenhuollon ammattilainen kirjaa rokotustiedot potilastietojärjestelmään, ei Omakanta-palveluun.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030