Asiantuntijat käyvät suolan kimppuun
Kansainvälinen suolakampanja aikoo estää 2,5 miljoonaa kuolemaa vuodessa.
Viime vuonna muodostettu World Action on Salt and Health (WASH) -verkosto rohkaisee ylikansallisia elintarvikeyhtiöitä vähentämään suolaa tuotteissaan ja muistuttaa hallituksia suolan terveysriskeistä. Tavoitteena on vähentää suolan käyttöä sekä teollisissa elintarvikkeissa että kotikäytössä.
Verkoston kokoamien tietojen mukaan samojen elintarvikkeiden suolatasot vaihtelevat huikeasti maasta toiseen.
Asiantuntijoiden mukaan suolan päivittäisen käytön vähentäminen kuudella grammalla voisi vähentää aivohalvauskuolemia 24 prosenttia ja sepelvaltimotautikuolemia 18 prosenttia.
Suomesta verkostoon kuuluvat professorit Heikki Karppanen ja Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta, pääjohtaja Pekka Puska Kansanterveyslaitokselta ja neuvotteleva virkamies Olli Simonen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Verkoston toimintaa tukee myös Maailman terveysjärjestö WHO.
Miia Soininen