Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/1995 vsk 50 s. 1873

Aurinkovoiteet eivät suojaa melanoomalta

Ihon toistuva palaminen auringossa, solariumin käyttö ja yllättäen runsas aurinkovoiteilla voitelu ovat äskettäin Ruotsissa julkaistun tutkimuksen mukaan selvästi yhteydessä melanoomaan sairastumiseen.

Kuten aiemmissakin tutkimuksissa tässä lääkäri Johan Westerdahlin väitöskirjatyössä auringonottoon liittyvä riskitekijä oli ihon palaminen auringossa pikemmin kuin ajan myötä kertyvä altistuminen. Vastoin aiempia havaintoja aikuisiässä hankitut palamiset aiheuttivat tutkimuksen mukaan yhtä suuren, tai mahdollisesti suuremman riskin, kuin vastaava liika auringonotto lapsena.

Solariumin käyttö lisäsi vartalon ihon melanoomaa. Riski oli suurin nuorilla paljon solariumia käyttävillä.

Aurinkovoiteet eivät tutkimuksen mukaan suojaa melanoomalta. Päivastoin niiden runsaan käytön ja melanoomaan sairastumisen välillä oli merkitsevä yhteys. Naisilla aurinkovoiteiden käyttö liittyi vartalon ja miehillä raajojen ja pään alueen melanoomaan.

Mahdollisina selityksinä aurinkovoiteiden ja melanooman yhteyteen Westerdahl pitää mm. voiteiden puutteellista suojaa UVA-säteilyä vastaan sekä sitä, että runsaasti aurinkovoiteita käyttäneet ihmiset ovat myös ottaneet paljon aurinkoa.

Yksilöllisistä ominaisuuksista melanooman riskiä lisäsivät ainakin vaalea iho, pisamat, vaalea- ja punatukkaisuus sekä luomet, erityisesti koholla olevat luomet. Myös melanooman esiintymisellä suvussa oli merkitsevä yhteys sairastumisiin.

Alkoholi ja tupakointi eivät liittyneet melanoomariskiin.

Ylilääkäri Harri Vertio Suomen Syöpäyhdistyksestä pitää tutkimusta kiinnostavana ja kohtuullisen luotettavana. Se on huolella tehty, joskin aineisto 400 melanoomapotilasta ja 640 verrokkia, on epidemiologiseen tutkimukseen pieni.

Lue myös

Vertio kertoo, että UVA-säteilyyn liittyvästä melanoomavaarasta on julkaistu useita tutkimustuloksia viime vuosina. UVA:n syöpävaikutukset ilmenevät hitaammin kuin UVB:n. Aurinkovoiteiden valmistajat ovat lisänneet tuotteisiinsa suojaa myös UVA-säteilylle, joskin suoja on edelleen heikohko.

Suomen Syöpäyhdistyksen jakamaan valistusaineistoon on tehty Westerdahlin tulosten perusteella tarkennuksia. Perusohjeena pysyy, että aurinkoa ja solariumia on paras ottaa vain sen verran kuin ihotyyppi sietää. Vaaleille ja herkkäihoisille suositellaan enintään kymmentä solariumkäyntiä vuodessa, punatukkaisille sekä niille, joiden iho palaa herkästi auringossa, solarium ei sovi lainkaan. Keskipäivän aurinkoiset tunnit on parempi käyttää muuhun kuin auringonottoon. Aurinkovoiteen UVA-suoja tulee varmistaa tuoteselosteesta. Eeva Pekari

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030