Ajan­kohtai­sta

Bergendahl: Husin suurin haaste on sote-uudistus ja Uudenmaan erillisratkaisu

Yhteistyön Uudenmaan tulevien hyvinvointialueiden, Helsingin ja Husin välillä on oltava vahvaa.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Mikael Soininen

Sote-uudistus, henkilöstö, talous, hoitoonpääsy, yliopistollisuus ja kaksikielisyys.

Siinä pähkinöitä purtavaksi dosentti, lastentautien erikoislääkäri, MBA Matti Bergendahlille, jonka Husin valtuusto juuri valitsi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajaksi.

Bergendahl toppuuttelee vielä onnitteluja uudesta pestistään ja muistuttaa virallisen protokollan mukaisista askelista ennen kuin valinta on varma.

Tällä hetkellä hän työskentelee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtajana.

Bergendahl suostuu kuitenkin hieman pohtimaan Husin tulevaisuutta.

– Suurin haaste tällä hetkellä on toisaalta sote- ja pelastustoimen uudistus ja toisaalta Uudenmaan erillisratkaisu. Miten Uudenmaan 4+1 hyvinvointialuetta syntyvät, ja mikä on Husin tuleva rooli?

Hus jää yliopistolliseksi sairaanhoitopiiriksi

Muualla maassa sairaanhoitopiirit sulautuvat perustettaviin hyvinvointialueisiin ja erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut integroituvat.

Uudenmaan erillisratkaisun mukaisesti Hus on ainoa sairaanhoitopiiri, joka jää sairaanhoitopiiriksi.

Uudellemaalle perustetaan neljä hyvinvointialuetta. Lisäksi Helsingin kaupunki vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. Hus jää niistä erilliseksi. Bergendahl näkee, että tämä vaatii vahvaa yhteistyötä tulevien hyvinvointialuiden, Helsingin ja Husin välillä.

– Jos osapuolet vetävät omiin suuntiinsa, se johtaa osaoptimointiin, eivätkä käyttäjäasiakkaat ja veronmaksajat varmastikaan hyödy siitä.

Hän arvioi, ettei yliopistosairaaloita ja yliopistosairaanhoitopiirejä ole toistaiseksi riittävästi huomioitu sote- ja pelastustoimen uudistuksessa.

Lue myös

– On oltava tarkkana, etteivät vaativa erikoissairaanhoito, koulutus, opetus ja tutkimus heikkene tai vaarannu.

– Iso muutos on sekin, että ervat muuttuvat yhteistyöalueiksi (YTA).

Henkilöstön saatavuus on haaste

Yksi haaste Husin tulevaisuudessa on talous ja se, miten tuleva rahoitus toimii. Merkittävä asia on myös henkilöstön jaksaminen, riittävyys ja saatavuus.

– Iso kysymys on myös hoitoon pääsy, hoitojonot ja koronapandemian jälkeinen tilanne niiden suhteen.

Uudellamaalla kaksikielisyys on merkittävässä roolissa, ja Bergendahlia askarruttaa, miten kaksikieliset palvelut pystyttäisiin turvaamaan tulevaisuudessakin.

12.10.2021 klo 9.15 täsmennetty Helsingin kaupungin roolia sote-uudistuksessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030