Bisfenoli A:lla yhteys kroonisiin sairauksiin
Elintarvikepakkausten kemikaalin estrogeeniset vaikutukset voivat lisätä sydänsairauksia ja diabetesta.
Altistuminen elintarvikepakkauksissa yleisesti käytettävälle kemikaalille, bisfenoli A:lle (BPA), voi lisätä sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen riskiä. JAMAssa julkaistiin ensimmäinen laaja epidemiologinen tutkimus BPA:n vaikutuksista terveyteen.
Virtsanäytteiden BPA-pitoisuuksia tutkittiin 1 455 amerikkalaiselta aikuiselta 2003–2004. Vakiointien jälkeen suuremmat pitoisuudet olivat yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen (1 SD:n nousulle OR 1,39). Myös korkeammat maksaentsyymiarvot (GGT ja AFOS) olivat yleisempiä, kun virtsan BPA-pitoisuus oli suuri.
Tutkijat toteavat tuloksensa samansuuntaisiksi kuin eläinkokeissa havaitut vaikutukset. Lisätutkimuksia tarvitaan sen selvittämiseksi, onko vaikutussuhde kausaalinen.
BPA:lla on eläinkokeissa todettu olevan estrogeenisia vaikutuksia, ja tämä on herättänyt huolen jatkuvan altistumisen seurauksista ihmisissä. Helsingin yliopistossa vuonna 2002 tarkastetussa väitöstutkimuksessaan Petteri Nieminen havaitsi BPA:n aiheuttavan hillerille ja peltomyyrälle monimuotoisia vaikutuksia, vaikka annos oli alle turvarajan.
Muoviteollisuudessa mm. ruokien ja juomien pakkauksiin käytettävä BPA on eniten tuotettuja kemikaaleja maailmassa. Tutkimukseen liittyvässä pääkirjoituksessa todetaan, että suoran altistumisen BPA:lle elintarvikepakkausten välityksellä voi estää paljon helpommin kuin ainetta sisältävien jätteiden päästöt ekosysteemiin.
Marianne Jansson