Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2009 vsk 64 s. 3521

Brittilääkärille selviytymisohjeet mediamyllytykseen

Jaana Ahlblad

Englantilaiset lääkärit saivat General Medical Councililta (GMC) ohjeet olla puuttumatta mielipidekirjoitteluun, jossa heidän työtään tai käytöstään arvostellaan. Britanniassa etenkin keltainen lehdistö on tunnettu rajuista otteistaan.

Suomessa lääkäreiden arvostelu on varsin asiallisella pohjalla sekä toimituksellisissa teksteissä että kansalaiskirjoitteluna lehtien mielipidepalstoilla, Lääkäriliitto arvioi.

Lääkärit eivät yleensä kommentoi kriittistä tai virheellistä kirjoittelua vaitiolovelvollisuuden vuoksi. Tilanne saattaa turhauttaa, mutta potilaan asioiden käsittely julkisuudessa ilman potilaan suostumusta voi rapauttaa luottamusta kyseiseen lääkäriin ja koko ammattikuntaan, GMC muistuttaa.

Lääkäreiden ei pidä keskustella yksittäisen potilaan asioista mediassa, vaikka tilanne olisi hyvinkin stressaava, vaan vedota vaitiolovelvollisuuteen. Toimenpiteitä harkitsevan tulee ensin ottaa yhteys liittoon tai lakimieheen. GMC:n mukaan lääkärin ja potilaan väittely ei johda hyvään lopputulokseen, vaan voi pitkittää ja kasvattaa erimielisyyttä.

Brittilääkärien edunvalvontajärjestö Medical Defence Union (MDU) on puolestaan viilannut omat mediaohjeensa varsin yksityiskohtaisiksi. Toimittajan yllättäviin kysymyksiin potilaan tilasta ei tule vastata ilman lakineuvontaa. Jos valokuvaaja yllättää oven takana, kasvoja ei pidä peittää. "Kun he ovat saaneet kuvansa, he yleensä jättävät sinut rauhaan", MDU toteaa.

Lääkäri nousee herkästi otsikkoon

Suomessa lääkärikunta nousee helposti esiin otsikoissa, samoin kuin papit, juristit ja opettajat, arvioi Lääkäriliiton viestintäpäällikkö Anne-Maj Aunula.

- Lääkäriliittoon on vuosittain yhteydessä 1-2 lääkäriä, jotka harkitsevat vievänsä loukkaavan kirjoittelun Julkisen sanan neuvostoon, Aunula kertoo.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antaa tiedotusvälineelle huomautuksen, jos sen katsotaan rikkoneen hyvää journalistista tapaa. Viimeisin JSN:n käsittelemä kliinikkolääkäriä arvosteleva tapaus on keväältä 2009.

Aunulan mielestä lehden journalistisen linjan voi kyseenalaistaa, jos mielipidekirjoituksessa käy rivien välistä ilmi kritiikin kohteena olevan lääkärin henkilöllisyys. Tämä on mahdollista esimerkiksi tilanteessa, jossa pienellä paikkakunnalla on vähän erikoislääkäreitä.

Lue myös

Lääkäriliiton lakimiehen

Kati Lehtosen

mielestä on valitettavaa, että syytteet vamman- tai kuolemantuottamuksesta julkistetaan mediassa isoin otsikoin, mutta vapauttavia tuomioita uutisoidaan harvemmin.

Jos toimittajan tekemässä tekstissä on virheitä, siihen voi pyytää oikaisua. Arvostelun tai loukkauksen kohteeksi joutunut voi kirjoittaa vastineen, joka lehden on perustelluissa tapauksissa julkaistava.

Internetin moderoimattomilla keskustelupalstoilla sana on vapaa ja teksti sen mukaista.

Lääkärin on viisasta olla provosoitumatta ja jättää nettikirjoitukset kommentoimatta, liitossa arvioidaan.

Lääkäri voi esiintyä mediassa myös omasta aloitteestaan. Lääkäriliitto ja Journalistiliitto ovat laatineet yhteisen tiedotussuosituksen sujuvoittamaan yhteistyötä. Yksi suosituksen sanoma on, että lääkärit voivat itse nostaa keskustelunaiheiksi tärkeinä pitämiään asioita ottamalla yhteyttä toimituksiin.

Lue myös pääkirjoitus sivulta 3515.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030