Ajan­kohtai­sta

Brittivarianttia jo yli puolet kaikista koronatartunnoista

Etelä-Afrikan muunnoksen suhteen tilanne on toistaiseksi rauhallinen.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

HUS-alueella jo yli 70 prosenttia koronatartunnoista on brittivarianttia. HUS:n ohella erityisesti Varsinais-Suomesta on löydetty paljon brittivarianttia. Koko maan tasolla brittivariantin osuus koronatartunnoista on yli 50 prosenttia.

– Brittivariantin yleistyminen on Suomessa tapahtunut hyvin samanlaisella aikataululla kuin Tanskassa havaittiin ja mallinnettiin, kertoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Yhteensä Suomessa on todettu 2031 tapausta brittivarianttia, 149 tapausta Etelä-Afrikan muunnosta ja yksi tapaus Brasilian muunnosta.

– Etelä-Afrikan variantin suhteen tilanne on vielä rauhallinen, eikä se ole lähtenyt yleistymään yhtä nopeasti kuin brittivariantti. Joillain alueilla sitä on ilmennyt enemmän ja ryppäitä on esiintynyt, Savolainen-Kopra kertoo.

Etelä-Afrikan varianttia on HUS-alueen lisäksi löydetty laajemmin Pirkanmaalta sekä Itä-Savosta. Itä-Savossa oli kevättalvella bussitartuntarypäs, josta uutisoitiin laajasti. Lisäksi tiedossa on jonkin verran yksittäisiä tapauksia.

– Käsittääkseni Etelä-Afrikan muunnoksen suhteen jäljittämistilanne on hyvä ja ketjut on pystytty selvittämään.

PCR-testi auttaa seulonnassa

Tällä hetkellä laboratorioiden käytössä on rinnan useita erilaisia PCR-testejä, joilla virusmuunnoksia seulotaan positiivisista koronanäytteistä. S-geenin deleetion löytävä PCR-testi sopii brittivariantin seulontaan. Etelä-Afrikan ja Brasilian variantteja se ei löydä, vaan niitä varten tarvitaan erilainen PCR-testi.

– PCR-testi poimii yksittäisen aminohappomuutoksen, eikä se riitä kertomaan, onko kyseessä joku varianteista. Lopullinen tulos saadaan sekvensoimalla.

Lue myös

Suomen kaikista positiivista koronanäytteistä sekvensoidaan tällä hetkellä reilut 20 prosenttia, noin tuhat viikossa. Tulokset saadaan nopeimmillaan reilussa viikossa, mutta aikaa voi kulua yli kaksikin viikkoa.

Suomessa sekvensointi on määrältään ja laadultaan eurooppalaisittain hyvää tasoa. HUSLAB ja Helsingin yliopisto sekvensoivat yhteistyönä HUS-alueen näytteet. THL vastaa muun Suomen näytteistä. Lisäksi Tampereella ja Turussa on juuri aloitettu oman alueen näytteiden sekvensointi.

– Etsivä löytää: mitä etsitään, sitä myös löydetään. Mutaatioiden syntyminen kuuluu viruksen elinkiertoon, Savolainen-Kopra toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030