1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Digiavusteisen vanhempainohjauksen tutkimus sai suurrahoituksen
Ajan­kohtai­sta

Digiavusteisen vanhempainohjauksen tutkimus sai suurrahoituksen

Leikki-ikäisen käytöshäiriön paras hoito on vanhempainohjaus, jota nyt tarjotaan ja tutkitaan digitaalisena.

Digiavusteisen vanhempainohjauksen tutkimus sai suurrahoituksen Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lastenpsykiatrian professori André Souranderin lasten mielenterveyspalveluja kehittävä hanke on saanut merkittävän tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. Hanke tutkii digiavusteista vanhempainohjausta lasten käyttäytymishäiriöissä, sekä sen juurruttamista, personointia ja genetiikkaa.

Lapsuudessa alkaneet käyttäytymisen ongelmat heijastuvat koko elinikään ja ennustavat esimerkiksi lastensuojelun tarvetta, rikoksia, syrjäytymistä, aikuisiän psykiatrisia häiriöitä ja kuolemia.

Vanhempainohjaus on tehokkain hoito käytöshäiriön ehkäisemiseksi, mutta usein vanhemmat eivät ohjausta saa. Tilannetta pyritään korjaamaan Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen Voimaperheet-tutkimuskokonaisuudessa.

– Käytöshäiriöitä kannattaa ehkäistä ja hoitaa varhaisessa vaiheessa. Positiivisen vanhemmuuden hoidot ovat parhaiten dokumentoiduista interventioista lasten mielenterveydessä, kun hoidetaan käytösongelmaisuutta. Toteutimme vanhempainohjauksen jo vuosikymmen sitten digitaalisena, Sourander kertoo.

– Digiavusteiset ohjelmat ovat yksi ratkaisu resurssipulaan. Lisäksi ne ovat tasapuolisesti saatavilla kaikkialla ja vieläpä koronaturvallisesti.

Painopiste ongelmien varhaiseen tunnistamiseen

Tähän mennessä Voimaperhe-ohjelmassa on neuvoloiden kautta seulottu noin 50 000 nelivuotiasta lasta ja yli 3 000 perhettä on käynyt ohjelman läpi. Aloittaneista perheistä vain kymmenisen prosenttia on keskeyttänyt ohjelman.

Kolme kuukautta kestävään ohjelmaan kuuluu digitaalinen alusta, jossa on erilaisia harjoituksia, videomateriaaleja ja psykoedukaatioita. Lisäksi perheet saavat viikoittaisen puhelinvalmennuksen, joka tukee ja motivoi vanhempia oppimaan vanhemmuuden taitoja. Osallistujat eivät käy erikoissairaanhoidossa.

– Painopiste tulee siirtää erikoissairaanhoidosta ja lastensuojelusta perustasolla tapahtuvaan ongelmien varhaiseen tunnistamiseen, puuttumiseen ja ennaltaehkäisyyn, joka tulee yhteiskunnalle kaikin tavoin edullisemmaksi, Sourander näkee.

Lue myös

Euroopan tutkimusneuvoston rahoittamassa tutkimuksessa osallistujista kerätään seurantatietoja useiden vuosien ajan ja seurataan, ketkä hyötyvät ohjelmasta eniten. Lisäksi kehitetään tekoälypohjaista interventiota, jonka avulla ohjausta personoidaan kullekin perheelle sopivaksi tekoälyn ja algoritmien avulla. Sen myötä ohjelman voisi mahdollisesti laajentaa koko väestön käyttöön.

– Tuotamme myös täysin uutta tietoa siitä, voivatko psykososiaaliset hoito-ohjelmat johtaa epigeneettisiin muutoksiin, Sourander kertoo.

Viisivuotinen Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoitus on Euroopan suurin henkilökohtainen tutkimusrahoitus. Souranderin johtama, 2,5 miljoonan euron rahoituksen saanut tutkimushanke on tänä vuonna ainoa kyseistä rahoitusta saanut suomalainen terveysalan hanke.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona ei näytä vaikuttavan kandien kesätöihin

Simo Nuuttilan mukaan on huolestuttavaa, että viime kesänä kesätöitä peruutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Ajassa
Kesätyö lähenee

Rebecca Suomi menee kesätöihin Seinäjoen keskus­sairaalan yhteispäivystykseen.

Liitossa
Muista nämä kesätöissä

Muistilistan ovat koonneet Lääkäriliitto ja Medisiinariliitto.

Ajassa
Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen

Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että tieteeseen kohdistetuista leikkauksista luovuttaisiin.

Ajassa
Saila Suominen valmistuu lääkäriksi 53-vuotiaana

Kevään työt OYS:n lastenpsykiatrialla ­vaihtuvat ensi syksynä terveyskeskuslääkärin tehtäviin Kokkolassa.

Ajassa
”Kaikki saatiin kuitenkin suoritettua”

Opetuksen varadekaani Eriika Savontaus ja toista vuotta lääkäriksi opiskeleva Ronja Vaarama Turun yliopistosta keskustelivat korona-ajan opinnoista.