Ajan­kohtai­sta

Edistysaskelia Alzheimerin taudin varhaisessa toteamisessa ja seurannassa

Väitöstutkimus tuo uutta tietoa Alzheimerin taudin ennakoimisen, varhaisen toteamisen ja taudinkulun seurannan tueksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A12882373_ratasaivo.jpg

Lääketieteen lisensiaatti Toni Seppälän väitöskirja osoittaa, että Alzheimerin taudin kehittymistä voidaan seurata selkäydinnesteestä tehtävillä merkkiainemäärityksillä. Tiettyjen merkkiaineiden pitoisuudet selkäydinnesteessä heijastavat hyvin aivoista otetuissa koepaloissa havaittavia, Alzheimerin taudin aiheuttamia muutoksia. Tutkimus oli ensimmäinen, jossa elävien potilaiden aivonäytteissä havaittiin samanlaisia muutoksia kuin selkäydinnesteessä. Aiemmin samankaltainen yhteys on havaittu ruumiinavausnäytteiden perusteella ja aivojen isotooppikuvauksilla.

Alzheimerin tauti on tavallisin dementiaa aiheuttava sairaus ja yleistyy väestön ikääntyessä. Tauti alkaa aivoissa jopa parikymmentä vuotta ennen ensimmäisenkään oireen havaitsemista, mikä tuottaa ongelmia niin tutkimuksessa kuin lääkehoidossakin. Kun ensimmäiset oireet havaitaan, hermosoluja on tuhoutunut jo mittava määrä eikä niitä voida enää palauttaa. Uusien hoitovaihtoehtojen tutkimiseksi yritetään kehittää parempia keinoja aikaistaa Alzheimerin taudin toteamista.

Väitöstutkimuksen tavoitteena oli selventää Alzheimerin tautiin liittyviä veren ja selkäydinnesteen merkkiaineproteiinien muutoksia tutkimuksen tarpeisiin ja potilaiden hoidossa sovellettavaksi. Kiinnostuksen kohteena olivat amyloidi beta42- ja tau-proteiinit, joiden kertyminen aivoihin on taudille tyypillistä.

Tulosten perusteella näiden merkkiaineproteiinien pitoisuus selkäydinnesteessä muuttuu Alzheimerin taudin kehittyessä. Selkäydinnesteen amyloidipitoisuus on matala Alzheimer-potilailla, joiden aivoissa on runsaasti amyloidia. Korkea tau-pitoisuus selkäydinnesteessä taas kertoo suurentuneesta tau-proteiinin määrästä myös aivokudoksessa. Merkkiainemuutokset ovat yhteydessä taudin etenemiseen liittyvään muistin ja muun suoriutumisen heikentymiseen eli taudin vaikeusasteeseen. Selkäydinnesteen merkkiaineiden käytöstä on merkittävää erotusdiagnostista hyötyä erityisesti tutkittaessa dementia- tai käytösoireisia potilaita, joiden oireet viittaavat epätyypilliseen Alzheimerin tautiin.

LL Toni Seppälän neurologian alan väitöskirja "Blood and cerebrospinal fluid biomarkers of Alzheimer`s disease - application in the evaluation of progression and differential diagnosis" (Veren ja selkäydinnesteen biologiset merkkiaineet Alzheimerin taudissa - Soveltaminen etenemisen arviointiin ja erotusdiagnostiikkaan) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 10.8 klo 12.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030