EHEC-tartuntoja esiintyy jälleen
THL arvioi, että tartunnanlähteenä saattaa olla laajassa jakelussa oleva elintarvike, koska tartuntoja on todettu samanaikaisesti eri puolilla Suomea.
Tartuntatautirekisteriin on huhti–toukokuussa ilmoitettu neljä kotimaista bakteeriominaisuuksiltaan identtistä EHEC O157 –tartuntaa eri puolilta Suomea.
Sairastuneet ovat 1–8-vuotiaita tyttöjä. Heistä kolme on sairastunut hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään. Lisäksi tietoon on tullut viisi toukokuussa sairastunutta henkilöä, joiden ulosteesta on osoitettu EHECille tyypillisiä shigatoksiineja koodittavia geenejä.
EHEC-bakteerin aiheuttama infektio todetaan 10–30-henkilöllä vuosittain Suomessa. Infektio johtaa noin 5–15 prosentilla vakavaoireiseen hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään. Suurin osa sairastuneista on pikkulapsia. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa.
Jo hyvin pieni määrä EHEC-bakteeria voi aiheuttaa sairastumisen, jos bakteeria joutuu ihmisen suuhun. Tartuntaa voi torjua hyvällä käsi- ja keittiöhygienialla, välttämällä kuumentamattomia riskielintarvikkeita, kuten pastöroimattomia maitotuotteita ja raakaa lihaa. Kasvikset kannattaa pestä huolellisesti.
Raakamaito todennäköisesti aiheutti kuuden henkilön EHEC-tartunnan viime kesänä Eviran mukaan. Vuonna 2001 Suomessa ilmeni EHEC–epidemia, jossa sairastui neljä henkilöä Hollannista tuodusta kebab-raakalihavalmisteesta. Uimavesi puolestaan osoitettiin kahdeksantoista henkilön sairastumisen välittäjäksi vuonna 1997.
THL pyytää syvähaastattelujen koordinoimiseksi ja tartuntojen määrän arvioimiseksi hoitohenkilökuntaa tai laboratorioita ilmoittamaan sekä epäillystä että varmistetusta EHEC-tartunnasta THL:n tartuntatautilääkärille p. 029 524 8557.
Kuva: Panthermedia