Ajan­kohtai­sta

EHEC-tartuntoja esiintyy jälleen

THL arvioi, että tartunnanlähteenä saattaa olla laajassa jakelussa oleva elintarvike, koska tartuntoja on todettu samanaikaisesti eri puolilla Suomea.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_bakteeri-1.jpg

Tartuntatautirekisteriin on huhti–toukokuussa ilmoitettu neljä kotimaista bakteeriominaisuuksiltaan identtistä EHEC O157 –tartuntaa eri puolilta Suomea.

Sairastuneet ovat 1–8-vuotiaita tyttöjä. Heistä kolme on sairastunut hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään. Lisäksi tietoon on tullut viisi toukokuussa sairastunutta henkilöä, joiden ulosteesta on osoitettu EHECille tyypillisiä shigatoksiineja koodittavia geenejä.

EHEC-bakteerin aiheuttama infektio todetaan 10–30-henkilöllä vuosittain Suomessa. Infektio johtaa noin 5–15 prosentilla vakavaoireiseen hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään. Suurin osa sairastuneista on pikkulapsia. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa.

Jo hyvin pieni määrä EHEC-bakteeria voi aiheuttaa sairastumisen, jos bakteeria joutuu ihmisen suuhun. Tartuntaa voi torjua hyvällä käsi- ja keittiöhygienialla, välttämällä kuumentamattomia riskielintarvikkeita, kuten pastöroimattomia maitotuotteita ja raakaa lihaa. Kasvikset kannattaa pestä huolellisesti.

Raakamaito todennäköisesti aiheutti kuuden henkilön EHEC-tartunnan viime kesänä Eviran mukaan. Vuonna 2001 Suomessa ilmeni EHEC–epidemia, jossa sairastui neljä henkilöä Hollannista tuodusta kebab-raakalihavalmisteesta. Uimavesi puolestaan osoitettiin kahdeksantoista henkilön sairastumisen välittäjäksi vuonna 1997.

THL pyytää syvähaastattelujen koordinoimiseksi ja tartuntojen määrän arvioimiseksi hoitohenkilökuntaa tai laboratorioita ilmoittamaan sekä epäillystä että varmistetusta EHEC-tartunnasta THL:n tartuntatautilääkärille p. 029 524 8557.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030