1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ekosysteemin tila 
vaikuttaa terveyteen
Ajan­kohtai­sta

Ekosysteemin tila 
vaikuttaa terveyteen

Kaikkia terveysongelmia ei voi ratkaista vain lääketieteen keinoin, sanoo australialainen lääkäri ja ekologi Phil Weinstein.

Ekosysteemin tila 
vaikuttaa terveyteen Kuva 1 / 1

Ympäristön muutokset ovat nyt suurempia kuin koskaan, ja monet tämän hetken ratkaisemattomista terveysongelmista ovat yhteydessä ekologisiin muutoksiin. Niiden ratkaisemiseksi tarvitaan monitieteistä yhteistyötä, Phil Weinstein arvioi. Hän vieraili Suomessa maaliskuun alussa.

Weinstein ei ole huolestunut vain ­ilmastonmuutoksesta. Ympäristöä tuhoava maankäyttö – kuten sademetsien kaataminen – on Weinsteinin mukaan polttavin ongelma. Myös nopea kaupungistuminen tuhoaa ekosysteemejä. Koska niin suuri osa ­ihmisistä asuu kaupungeissa, on tär­keää, että myös niiden ekosysteemeistä pidetään huolta.

– Kun ekosysteemiä häiritään, sillä on suora yhteys ihmisten terveyteen. Terveyden kannalta urbaanit ekosysteemit ovat keskeisiä, mutta niitä on tutkittu suhteellisen vähän.

Luonto tarjoaa ihmisille niin kutsuttuja ekosysteemipalveluita: puhdasta ­ilmaa ja vettä, ravintoa ja myös sairauksien sääntelyä. Kun ekosysteemit järkkyvät, ekosysteemipalvelut heikentyvät. Seurauksena voi olla esimerkiksi tauteja levittävien hyttysten yleistyminen tai veden saastumisen aiheuttamat terveys­ongelmat.

– Monet tämän hetken ratkaisemattomista terveysongelmista ovat yhteydessä ekologisiin muutoksiin.

Weinstein on koulutukseltaan sekä lääkäri että ekologian tohtori. Weinstein on itse tutkinut Austra­liassa viime aikoina terveysongelmia aiheuttaneita eko­systeemien järkkymisestä johtuvia sai­rauksia, kuten hyttysten levittämää Ross River -virusinfektiota, myrkyllistä levää syöneiden kalojen aiheuttamia cigua­tera-myrkytyksiä ja jyrsijöiden levittämää leptospiroosia. Weinstein toteaa, ­että Suomessa vastaava esimerkki voisi olla pogostantauti.

– Tällaisia terveysongelmia ei voi ratkaista vain lääketieteen keinoin.

Ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan monitieteisiä tutkimusryhmiä. Tutkimuksessa voi olla tarpeen niin hyttysasiantuntija, infektiolääkäri, maan­käytön asiantuntija, ilmastotutkija, so­siaalitieteilijä kuin insinöörikin. Weinstein määrittelee, että perinteiseen ympäristöterveyteen verrattuna kysymys on erilaisesta katsantokannasta, jossa ei ­pyritä vain tarkkailemaan vallitsevaa tilaa, vaan pohtimaan ongelmaa ja mahdollisia ratkaisuja laajemmin.

– Vanha ratkaisu vaikkapa malarian torjumiseen oli hyttysten tuhoaminen. Nykyään ymmärretään paremmin, että ekosysteemin särkeminen saattaa siirtää ongelman toisaalle. Tuhoamisen sijaan pitäisi vahvistaa ekosysteemiä niin, ettei mikään laji pääsisi lisääntymään siinä liikaa.

Lääketieteessä tarvittaisiin Weinsteinin mukaan kokonaisvaltaisempaa ­näkemystä. Lääkäreiden nykyistä suurempi ekologinen tietoisuus voisi vaikuttaa vaikkapa siihen, että turhia antibioottikuureja määrättäisiin vähemmän. Weinstein muistuttaa, että terveillä ekosysteemeillä on suuri merkitys myös ihmisten mielenterveyteen.

– Viheralueet edistävät kaupunki­ekosysteemien toimintaa. Ne saavat myös ihmiset voimaan paremmin.

Hertta Vierula
Kuva: Markku Ojala

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kainuussa ei toistaiseksi näyttöä koronaviruksen brittivariantista

Viralliset tulokset tulevat viikonlopun tienoilla.

Ajassa
Kelan tutkijat ehdottavat liukuvaa lääkekattoa

Vuosiomavastuu täyttyi kahdessa viikossa 1952 henkilöllä.

Ajassa
Saadaanko lääkkeitä? Muuttuuko sairaaloiden sijainti?

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmaluonnoksen.

Blogi
Aikaa on

Asenne työaikaa kohtaan on Yhdysvalloissa hyvin erilainen kuin Suomessa, kirjoittavat Laura ja Toni Seppälä.

Tieteessä
HIV-pandemian juuriminen on yhä kesken

Epidemian rajoittamisessa edistytty huomattavasti.

Kommentti
Mikä on riittävä kattavuus koronarokotteelle?

Infektioiden torjunta on yksilöä laajempi työ- ja potilasturvallisuusasia, kirjoittaa Joel Kontiainen.