Eläinten ja elintarvikkeiden bakteerien antibioottiresistenssi verraten tavallista EU:ssa
Suomalaisista eläimistä antibioottiresistenttejä bakteereja löytyy selvästi harvemmin kuin Euroopassa keskimäärin, mutta ilmiö ei ole tuntematon.
Antibioottiresistenssi oli eläimistä ja elintarvikkeista eristetyillä salmonella-, kampylo- ja indikaattoribakteerikannoilla EU-maissa oli vuonna 2010 aiempien vuosien tapaan verraten tavallista. Pohjoismaissa eläimistä eristetyillä bakteereilla tavataan antibioottiresistenssiä selvästi harvemmin kuin Euroopassa keskimäärin. Tiedot käyvät ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista.
Yleisimmin ruokamyrkytyksiä Euroopassa aiheuttavat zoonoottiset bakteerit, kuten salmonella ja kampylobakteeri osoittautuivat vuonna 2010 usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys eläimistä ja elintarvikkeista eristetyissä bakteereissa vastasi vuonna 2010 edellisvuosia.
Raportissa ei ollut mukana tietoja suomalaisista potilaista eristetyistä bakteerikannoista. Aikaisempien tutkimusten perusteella antibioottiresistentit kannat löytyvät useimmiten henkilöillä, jotka ovat saaneet tartunnan ulkomailla.
Suomalaisista naudoista tehtiin 13 salmonellan eristystä, joista kymmenen oli serotyyppiä S. Typhimurium. Sioista vuonna 2010 eristetyistä Campylobacter coli -kannoista oli 26 prosenttia resistenttejä siprofloksasiinille. Siprofloksasiinille resistenttien Campylobacter coli -kantojen osuus on vuosina 2004, 2007 ja 2010 tehtyjen seurantatutkimusten mukaan Suomessa noussut.
Siprofloksasiini- ja tetrasykliiniresistenssi oli siipikarjasta eristetyillä Campylobacter jejuni -kannoilla varsin yleistä (yli 50 % kannoista) EU:ssa Pohjoismaita lukuun ottamatta. Kotimaisen siipikarjan kampylobakteeriseurannan eristyksistä resistenssiä löytyi kuitenkin vain hyvin satunnaisesti.
MRSA:n esiintymisestä raportoivat vain jotkin jäsenmaista. Bakteerihavaintoja ilmoitettiin useista eri eläinlajeista kuten sioista, siipikarjasta, naudoista, koirista ja hevosista sekä joissain eläinperäisissä elintarvikkeissa. MRSA-bakteerin esiintymistä suomalaisissa terveissä sioissa kartoitettiin vuosina 2009–2010, jolloin MRSA-löydös tehtiin 15 prosentilla tiloista.
Lisätietoa: Zoonoosikeskus.
Kuva: Pixmac