Ajan­kohtai­sta 34/1994 vsk 49 s. 3595

Eläketietoa tietoverkon kautta

Eläketietoa saa nyt myös sähköisessä muodossa. Juuri avattu ELMO-eläketietopankki löytyy TeleSammon terveys- ja sosiaaliturvan valikosta. Tietopankki on tarkoitettu paitsi asiakaspalvelijoiden ja viranomaisten työvälineeksi, myös jokaisen modeemilla varustautuneen kotimikroilijan katseltavaksi.

ELMOsta löytyy tietoa sekä työeläkkeistä että kansaneläkkeestä.

Pankkia suunniteltaessa on lähdetty liikkeelle useimmin esiin tulevista kysymyksistä. Tavallista kansalaista varten tietopankissa on selostettu käytännönläheisesti mm. eläkkeenhakuprosessi sekä iän, sairauden ja työttömyyden vaikutukset eläkkeeseen. Asiantuntijat puolestaan löytävät pankista hyvinkin yksityiskohtaista eläketietoa. Eläkeuutiset-osastosta voi seurata mm. tuoreimpien eläkeuudistusten valmistelua ja voimaantuloa.

Lue myös

ELMO toimii kaksisuuntaisesti. Käyttäjä voi esittää tietoverkon kautta kysymyksiä, ja tietopankin ylläpitäjät - Eläketurvakeskus, KELA ja LEL Työeläkekassa - lupaavat vastata tiedusteluihin viikon kuluessa. Tulevaisuudessa ELMOn kaksisuuntaisuus vahvistunee entisestään.

- Tulevaisuudessa ELMOn kautta voidaan ehkä jättää eläkehakemuksia. Myös eläkeotteiden tilaus voitaisiin hoitaa tätä kautta, suunnittelee Eläketurvakeskuksen kouluttaja Mauri Qvintus.

ELMOn käyttö maksaa TeleSammon kautta noin markan minuutilta. TeleSammolla on tällä hetkellä noin 130 000 käyttäjää.

Kirsi-Marja Peräkylä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030