Elintarvikkeista kymmeniä ilmoituksia EU:n hälytysjärjestelmään
Suomi teki viime vuonna EU:n hälytysjärjestelmään 82 ilmoitusta terveydelle vaarallisista elintarvike-eristä. Niistä suurin osa koski hedelmiä ja vihanneksia.
Ilmoituksista 82 koski elintarvikkeita, ja niiden yleisimmät syyt olivat lisäaineet, mikrobiologinen laatu ja vieraat aineet. Eniten ilmoituksia tehtiin hedelmistä ja kasviksista. Säännösten vastaisia elintarvike-eriä tuotiin eniten Yhdysvalloista, Thaimaasta ja Kiinasta.
Ilmoituksista 16 koski kontaktimateriaaleja, esimerkiksi astioita ja laitteita. Ilmoitukset johtuivat kemiallisten aineiden irtoamisesta. Useimmat materiaalit tulivat Kiinasta. Ilmoituksista 13 koski rehuja.
Koko järjestelmään tehtiin kaikkiaan yli 9 100 ilmoitusta. Järjestelmän kautta välitetään nopeasti tietoa myös erilaisista elintarvike- ja rehukriiseistä, kuten viime vuonna Fukushiman onnettomuudesta Japanissa, Saksan EHEC-epidemiasta ja italialaisten säilykeoliivien botuliinimyrkystä. Suomi on järjestelmään yhteydessä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kautta.
Kuva: Pixmac