Elintavoilla vähäinen vaikutus Alzheimer-riskiin
Ruokavaliolla tai elintavoilla ei näyttäisi olevan merkittävää roolia Alzheimerin taudin ehkäisyssä.
Tutkijat löysivät viitteitä siitä, että diabetes, korkea kolesteroli ja tupakointi voivat nostaa Alzheimer-riskiä. Lisäksi he havaitsivat Välimeren ruokavalion näyttävän alentavan riskiä, mutta todisteet eivät olleet tarpeeksi vahvoja.
– Vaikka Alzheimerin riskitekijöistä ja taudin mahdollisista hoidoista on tehty useita tutkimuksia, tiedoissa on silti merkittäviä aukkoja, Dr. Martha Daviglus kirjoittaa Archives of Neurology -lehdessä.
– Tällä hetkellä selviä yhtäläisyysmerkkejä ei voida vetää yhdenkään muuttujan ja taudin välille. Näyttö elintapojen merkityksestä Alzheimerin taudin ehkäisyssä on riittämätöntä.
Tutkijat kaipaavat lisää laajoja tutkimuksia, jotta taudin kehittymistä voitaisiin jatkossa paremmin pysäyttää tai hidastaa. Tautia sairastavien kannattaa edelleenkin jatkaa henkisesti aktiivista elämää ja pyrkiä terveellisiin elämäntapoihin, he muistuttavat.
Ikä on tunnetuin riskitekijä Alzheimerin taudin synnyssä. Myös tietyn geenin kantajat kuuluvat riskiryhmään.
Jaana Ahlblad