Ajan­kohtai­sta

Ema aloittaa Paxlovid-koronalääkkeen arvioinnin

Tutkimustulosten mukaan lääke vähentää vakavalle taudille alttiiden koronapotilaiden riskiä joutua sairaalahoitoon tai kuolla.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea on arvioimassa tutkimustietoa koronan hoitoon kehitetystä Paxlovid-lääkevalmisteesta. Pfizerin lääkkeen vaikuttavina aineina ovat PF-07321332 ja ritonaviiri, ja se on suun kautta otettava viruslääke aikuisille.

Tutkimustulosten mukaan lääke vähentää vakavalle taudille alttiiden koronapotilaiden riskiä joutua sairaalahoitoon tai kuolla silloin, kun lääkitys aloitetaan 3–5 päivän sisällä oireiden alkamisesta.

Eman Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) arvioi myös lääkkeen laatua ja turvallisuutta.

Arvioinnin aloittamisen tavoitteena on tukea kansallisia terveysviranomaisia mahdollisissa hätäkäyttöratkaisuissa ennen varsinaisen myyntiluvan myöntämistä epidemiatilanteen vaikeutuessa Euroopassa. Arviointi mahdollistaa nopeasti EU-tasoisen ja tutkittuun tietoon perustuvan näkemyksen.

Arviointi jatkuu myyntiluvan myöntämiseksi niin sanottuna rullaavana menettelynä. Ema tiedottaa arvioinnin tuloksista niiden valmistuessa.

Lue myös

Ema suositteli myyntilupaa kahdelle koronalääkkeelle

Ema suositteli 11. marraskuuta Ronapreven (kasirivimabi/imdevimabi) ja Regkironan (regdanvimabi) hyväksymistä korona hoitoon. Kyseiset lääkkeet ovat ns. monoklonaalisia vasta-aineita, jotka on suunniteltu tarttumaan SARS-Cov-2 viruksen piikkiproteiiniin ja siten estämään viruksen vaikutuksia.

Ronaprevea voidaan käyttää estämään COVID-19:n pahenemista aikuisilla ja nuorilla, joilla on lisääntynyt riski saada vakava tautimuoto. Ronaprevea voidaan käyttää myös COVID-19-tartunnan ehkäisyyn 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030