Energiajuomien tauriinista ja glukuronolaktonista ei tarvitse huolestua
Terveyden kannalta huomattavasti haitallisempi energiajuomien ainesosa on kofeiini, toteaa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto.
EFSA:n elintarvikkeiden lisäaineita ja elintarvikkeisiin lisättäviä ravintoaineita käsittelevä lautakunta katsoo, että huolta tauriinin mahdollisista haittavaikutuksista aivoihin ja glukuronolaktonin mahdollisista haittavaikutuksista munuaisiin voidaan pitää aiheettomina. Lautakunta toteaa kuitenkin, että erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten osalta energiajuomien tämänhetkisestä kulutuksesta tulisi kerätä lisää tietoa.
Tauriinia ja glukuronolaktonia on luonnollisina ainesosina ruoassa, ja ne ovat ihmisen normaaleja aineenvaihduntatuotteita. Tauriinia on runsaasti mm. lihassa, kalassa ja äyriäisissä ja glukuronolaktonin esiastetta kasvikunnan tuotteissa. Energiajuomissa niitä on kuitenkin paljon suurempina pitoisuuksina. EFSA:n lausunnon mukaan tauriinin ja glukuronilaktonin runsaastakaan nauttimisesta ei näyttäisi olevan haittaa.
Energiajuomien kofeiinista on enemmän haittaa kuin tauriinista ja glukuronilaktonista, todetaan lausunnossa.