Ajan­kohtai­sta

Ensin rokotetaan teho-osastojen henkilökunta

Ensimmäinen Suomeen tuleva erä on noin 10 000 annosta.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe /AOP

Suomessa aloitetaan koronarokotukset ehkä jo tällä viikolla. Rokotteet saapuvat maahan pienehköissä erissä. Ensimmäinen erä on noin 10 000 annosta.

Ensimmäiset saapuvat rokote-erät käytetään yliopistosairaaloissa logistisista syistä.

THL julkaisi tiistaina täsmennetyn rokotusjärjestyksen. Esitys pohjautuu THL:n asettaman Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin kannanottoihin.

THL suosittelee, että ensin rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

Seuraavaksi rokotetaan ikääntyneet ihmiset ja ne, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Kolmantena ryhmänä on muu väestö.

Ensin koronapotilaita hoitavat

THL on määritellyt rokotusjärjestyksen myös näiden ryhmien sisällä. Terveydenhuollon henkilökunnasta ensimmäisenä rokotetaan teho-osastojen henkilökunta. Sen jälkeen vuorossa on todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta.

Kolmanneksi rokotuksen saa todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta.

Neljäntenä ovat sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat. Viidentenä tulee kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta.

Näiden ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan vain ikääntyneiden hoivapalvelut.

Muu väestö vanhimmista alkaen

Ikääntyneet ja vakavalle tautimuodolle altistavia sairauksia sairastavat saavat rokotuksen seuraavasti. Ensin rokotetaan 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, sitten 75-79-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat. Seuraavaksi vuorossa ovat 70–74-vuotiaat omaishoitajineen.

Lue myös

Sen jälkeen siirrytään alle 70-vuotiaisiin, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea immunosuppressiivinen tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.

Seuraavan ryhmän muodostavat alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus, kuten sepelvaltimotauti tai kirroottinen maksasairaus.

Kun nämä ryhmät on rokotettu, vuorossa on muu väestö. Perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, miten rokote tehoaa näissä ryhmissä.

Lääketieteellisten riskiryhmien rokotuksia koskevaa arviointia jatketaan, kun uusista koronarokotteista, niiden myyntiluvista ja maahan saapumisesta saadaan lisää tietoa. Listausta voidaan tarkentaa niin, että perussairauksia sairastavat jaetaan useampaan ryhmään riskin suuruuden perusteella.

Juttua on päivitetty 23.12.2020 THL:n tiedotteen pohjalta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030