Eturauhassyövän seulonnan hyödyt ja haitat puntariin
Laaja eurooppalainen tutkimus vauhdittaa keskustelua laajamittaisten eturauhassyövän seulontojen tarpeellisuudesta. PSA-testiin perustuva seulonta on helppoa ja kohtuullisen halpaa, mutta suomalaiset tutkijat kehottavat laittamaan jäitä hattuun.
ERSPC-tutkimus osoittaa, että eturauhassyövästä johtuvia kuolemia pystytään seulonnalla vähentämään noin viidenneksellä. Tutkimuksessa noin 162 000 miestä jaettiin kahteen ryhmään, joita seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Seulontaryhmästä eturauhassyöpään kuoli 3,3 henkilöä 10 000 miestä kohti, kontrolliryhmästä 4,1.
Tulokset ovat kiistattomat, mutta eivät sellaisenaan riitä isojen päätösten tekoon.
- Vaatii tarkkaa analysointia, mikä on hyöty ja millä hinnalla se saadaan. Tähän asti olen itse ollut sitä mieltä, että oireettomalta mieheltä ei pidä määrittää PSA:ta, kun siitä ei ole osoitettu olevan hyötyä. Enää niin ei voida sanoa, tutkimusryhmän jäsen, urologian professori Teuvo Tammela kertoo.
Epidemiologian professori ja tutkimusryhmän jäsen
Anssi Auvinen
muistuttaa, että tämä on varhainen tulos, mutta lisää tietoa on tulossa muutaman vuoden päästä.- Väestötason seulontapäätös vaatii pitävät tulokset, siksi todennäköisesti nyt ei aleta laajamittaisiin seulontoihin.
Vaarana ylihoitaminen
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja aiheuttaa toiseksi eniten syöpäkuolemia Suomessa. Vakavana ja yleisenä sairautena se täyttää yhden niistä ehdoista, joita laajamittaiselta seulonnalta vaaditaan. Seulontaa puoltaa myös hyvä testausmenetelmä, joka on tässä tapauksessa myös suhteellisen edullinen, sekä se, että sairauden luonnollinen kulku ja kuolleisuusvaikutus tunnetaan hyvin.
Sen sijaan seulonnan haittojen ja hyötyjen suhdetta sekä kustannusvaikuttavuutta pitää vielä tutkia. Haittoihin voidaan listata ylidiagnostiikka, jolloin löydetään paljon oireettomia, hitaasti kasvavia syöpiä, jotka olisivat jääneet löytämättä ilman seulontaa. Niiden aktiivinen hoitaminen on ylihoitoa. Leikkauksen ja sädehoidon suurimmat haitat ovat erektiohäiriö ja pidätysongelmat.
Aina hoidon ei tarvitse olla aktiivista. Jos syöpä todetaan biopsiassa hitaasti kasvavaksi ja potilaalle kerrotaan tilanteesta tarkasti ja ajan kanssa, hän saattaa hyväksyä hoitomuodoksi pelkän aktiivisen seurannan.
- Esimerkiksi PRIAS-tutkimuksessa tietyt kriteerit täyttävät miehet lähtivät mukaan tiukkaan seurantaan. Heitä on Suomessa noin sata, ja alustavien tulosten mukaan he ovat erittäin tyytyväisiä elämänlaatuunsa, vaikka taustalla häilyy pieni pelko syövän leviämisestä, urologian emeritaprofessori
Mirja Ruutu
sanoo.Hänen mielestään rauhallista eturauhassyöpää ja sen seurantahoitoa voisi verrata koholla olevan verenpaineen tarkkailuun.
- Todennäköisesti ehdimme syövän radikaalisti hoitaa, jos se näyttää aktivoitumisen merkkejä.
Yksilöllinen testaus kasvussa
Eturauhassyövän seulonnalle on myös monta hyötynäkökulmaa. Yksi kiistaton on kuoleman estäminen. Tutkijat arvioivat, että hyöty on eloonjääneelle luultavasti suurempi, kuin haitta turhaan todetulle tapaukselle. Haittoja on kuitenkin määrällisesti enemmän, sillä tutkimus osoitti, että 1 410:tä seulontaryhmän miestä kohti pystyttiin estämään yksi eturauhassyöpäkuolema. Niistä miehistä, joilla syöpä todettiin, pystyttiin kuolema estämään yhdessä tapauksessa 48:sta. Pitää siis todeta 48 syöpää, jotta yksi kuolema voidaan estää.
Professori Tammela oikoo julkisuuteen nousseita arvioita, että nämä löydetyt 47 potilasta täytyi hoitaa leikkaamalla tai sädehoidolla.
- Osa heistä on ollut seurantahoidossa tai hormonihoidossa.
Hän muistuttaa, että eturauhassyöpä aiheuttaa paljon haittoja, vaikkei johtaisikaan kuolemaan.
- Esimerkiksi levinneen syövän hoito hormonihoidolla sisältää runsaasti elämänlaatuun ja fyysiseen terveyteen vaikuttavia haittoja. Paikallisesti kasvaessaan eturauhassyöpä aiheuttaa usein myös virtsaamisoireita, virtsaumpea ja verivirtsaisuutta.
Vaikkei laajamittaisiin seulontoihin nyt lähdettäisikään, yksilöllisten seulontojen määrä tulee kasvamaan. Miehet ovat havahtuneet omaan terveyteensä, eivätkä asioista keskustele enää vain vaimot keskenään. Absoluuttisia ikärajoja tutkijat eivät suostu antamaan, mutta arvioivat, että testiin kannattaa mennä, jos odotettavissa olevaa elinikää on jäljellä yli 10 vuotta.
Vanha ja uusi manner vastakkain
Eturauhassyövän seulontatutkimus sai maanosakisan piirteitä, kun New England Journal of Medicine julkaisi samassa numerossa eurooppalaisen tutkimuksen kanssa yhdysvaltalaisen tutkimuksen, jonka mukaan seulonta ei vaikuta eturauhassyöpäkuolemien määrään. Eurooppalainen tutkimusryhmä kritisoi amerikkalaista tutkimusta siitä, että tutkituista miehistä suurin osa oli käynyt PSA-testissä ennen osallistumistaan seulontatutkimukseen.
Suomalaistutkijoiden mukaan Yhdysvalloissa on miltei mahdotonta saada kasaan ryhmää, jota ei olisi testattu eturauhassyövän varalta.
Myös eurooppalaisessa tutkimuksessa kontrolliryhmässä miehet teettivät PSA-testejä. Tutkimuksen alussa vuonna 1996 kuusi prosenttia ja tutkimuksen lopussa noin 20 prosenttia ryhmäläisistä oli käynyt testissä.
Lisäksi noin 1,5 kertaa suurempi tutkittavien määrä sekä kaksi vuotta pidempi seuranta-aika ovat plussaa eurooppalaisen testin informatiivisuudelle, suomalaistutkijat uskovat.
Heidän mielestään amerikkalaisen tutkimuksen anti on hyvin vähäinen, mutta "valitettavasti aiheesta on nyt kaksi eri tulosta". Vanhaa manteretta edustavat uskovat, että Yhdysvalloissa artikkelin kirjoittamisessa on pitänyt kiirettä, sillä tutkimuksen analyysisuunnitelmassa ei ollut mainintaa tästä välianalyysistä. Suomalaiset epäilevät, että tieto eurooppalaisen tutkimuksen julkistamisesta on saanut ryhmään liikettä.
THL: Arviointiin varattava vuosi
Päätös eturauhassyövän seulonnan lisäämisestä valtakunnalliseen seulontaohjelmaan saadaan aikaisintaan vuoden päästä. Juuri julkistetut tutkimukset ovat mukana, kun päätöstä mietitään, mutta suoraan niiden perusteella asia ei liiku suuntaan eikä toiseen.
Eturauhassyöpätestauksen pääsy samaan joukkoon rintasyöpä-, kohdunkaulansyöpä- ja sikiöseulonnan kanssa vaatii ensin Finohtan kattavan arvioinnin muun muassa eettisistä kysymyksistä. Sen jälkeen alkaa terveyspoliittinen keskustelu, jossa pohditaan koko seulontaketjua.
Keskustelussa ovat mukana myös syöpäjärjestöt, jotka järjestävät toukokuussa laajan asiantuntijakokouksen pohtimaan nyt käytettävissä olevien tutkimustulosten merkitystä.
Tiedonkeruuta vuodesta 1996
Eturauhassyövän eurooppalainen seulontatutkimus ERSPC
- yhteensä 162 387 miestä Suomesta, Hollannista, Ruotsista, Italiasta, Sveitsistä, Belgiasta ja Espanjasta
- Suomesta 80 379 tutkittavaa satunnaisesti Väestörekisteristä
- iät tutkimuksen alkaessa 55-67 vuotta
- tutkittavat jaettiin satunnaisesti seulonta (44,9 %) ja vertailuryhmiin (55,1 %)
- seulonta verinäytteellä, josta kartoitettiin prostataspesifinen antigeenipitoisuus (PSA)
- syöpiä seulontaryhmässä noin kahdeksalla prosentilla ja vertailuryhmässä noin viidellä prosentilla 55-69-vuotiaista
- syöpäkuolemia yhteensä 540
- tutkimus julkaistiin NEJM:issä 18.3.2009