EU:lla tiukka linja lasten terveyttä koskeviin elintarvikkeiden terveysväittämiin
Nyt hyväksytyt väittämät koskevat mm. α-linoleenihapon, kalsiumin, linoleiinihapon ja D-vitamiinin myönteisiä vaikutuksia lasten kasvuun ja kehitykseen.
Komission hyväksynnän on saanut vain noin joka kolmas elintarvikemainonnassa käytetty "terveysväittämä". Erityisen tiukkoja sääntöjä sovelletaan lasten terveyttä ja kehitystä koskeviin väittämiin. Nyt hyväksytyt 5 väittämää koskevat mm. α-linoleenihapon, kalsiumin, linoleiinihapon ja D-vitamiinin myönteisiä vaikutuksia lasten kasvuun ja kehitykseen.
Aikaisempaa useammat elintarvikealan yritykset markkinoivat tuotteitaan väittämällä, että ne ovat hyväksi lapsen kehitykselle, vähentävät sydänsairauksien riskejä tai auttavat painonhallinnassa. Elintarvikkeiden terveysvaikutuksiin ei kuitenkaan saisi vedota, jollei väitteitä ole ensin tutkittu ja todettu totuudenmukaisiksi.
Tiukin perustein arvioidaan myös väittämiä, joiden mukaan elintarvikkeet ehkäisevät sairauksia. Komissio hyväksymistä väittämistä ensimmäinen koskee kasvisterolien ja toinen kasvistanoliesterien kykyä alentaa veren kolesterolitasoa.
Hylättyjen joukossa olivat mm. väitteet, että “maito ja juusto edistävät lasten hammasterveyttä”, "dokosaheksaeenihappo ja arakidonihappo tukevat aivo- ja silmähermojen kehitystä”, “3 annosta maitovalmisteita päivässä tasapainoisen ruokavalion osana saattaa edistää lasten ja nuorten terveellistä ruumiinpainoa”.
Ulla Toikkanen
Kuva Pixmac