Ajan­kohtai­sta

EU-rahaa Ouluun koronavirustestin kehittämiseen

Uusi koronavirustesti perustuu infrapunaspektroskopiaan, ja testin kehittelyssä hyödynnetään tekoälyä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Simo Saarakkala

Oulun yliopiston professori Simo Saarakkalan johtamalle tutkimusryhmälle on myönnetty 172 000 euroa Euroopan aluekehitysrahastosta uuden diagnostisen koronavirustestin kehittämiseen.

Uusi testi perustuu infrapunaspektroskopiaan ja sen kehittelyssä hyödynnetään tekoälyä.

Testin toivotaan lisäävän ja nopeuttavan koronavirusinfektioon liittyvää testauskapasiteettia. Maailmalla ja Suomessa on kehitteillä myös muita koronaviruksen tunnistamiseen liittyviä pikatestejä.

Lupaavia tuloksia

Infrapunaspektroskopiaa on käytetty lupaavasti viimeisen neljän vuoden ajan tunnistamaan eri infektioita ihmisen kudos- ja nestenäytteistä. Menetelmän avulla verestä on tunnistettu muun muassa hepatiitti B- ja C-viruksia.

– Mittaus voidaan suorittaa hengitystie-eritteestä muutamassa minuutissa, näytteen käsittelyä ei tarvita, ja testitulos voidaan saada heti mittauksen jälkeen, Saarakkala kertoo tiedotteessa.

Infrapunasäteilyn absorptio näytteessä riippuu näytteen molekulaarisesta koostumuksesta. Mittauksen tuloksena saadaan infrapuna-absorptiospektri, josta voidaan oppia tunnistamaan tekoälyn avulla tietylle virusinfektiolle tyypillinen "sormenjälki".

Lue myös

– Jos onnistumme optimoimaan tekoälyalgoritmit COVID-19-infektiolle, voimme helposti soveltaa niitä tulevaisuudessa myös muille virusinfektioille, Saarakkala uskoo.

Koronavirustesteistä valtaosa tehdään tällä hetkellä hitaalla PCR-menetelmällä. Infrapunaspektroskopiamenetelmän toivotaan osoittautuvan toimivaksi, koska sen avulla akuuttivaiheen koronavirusinfektion voi ilman odottelua.

Oulun yliopiston tutkimushankkeessa on mukana myös Nordlab.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030