1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä
Ajan­kohtai­sta

Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla COVID-19-potilailla.

Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Remdesiviiri on ensimmäinen lääke, jolla on Euroopassa myyntilupa koronavirustaudin hoitoon. Myyntilupa on myönnetty ehdollisena.

Fimea on laatinut koosteen remdesiviirihoitoa koskevista tutkimustuloksista ja kustannuksista.

Koosteen mukaan remdesiviirin on osoitettu lumeeseen verrattuna lyhentävän toipumisaikaa ja mahdollisesti vähentävän kuolleisuutta niillä sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla potilailla, jotka tarvitsevat lisähappea.

Sen sijaan potilailla, jotka eivät tarvitse lisähappea, hoidosta ei ole osoitettu hyötyä. Myöskään tehohoitoa tarvitsevilla potilailla remdesiviirihoidosta ei ole hyötyä.

Fimea muistuttaa, että käytettävissä oleva julkaistu tutkimusaineisto on osittain keskeneräistä, eikä päätutkimuksessa havaittuja hyötyjä ole toistaiseksi osoitettu muissa julkaistuissa tutkimuksissa.

Ei myöskään tiedetä, miten potilaiden saama muu hoito, esimerkiksi kortikosteroidihoito, vaikuttaa remdesiviirillä saavutettaviin hoitotuloksiin.

Remdesiviirin lääkekustannukset potilasta kohden ovat keskimäärin noin 2 200 euroa. Viisi päivää kestävä remdesiviirihoito on kustannusneutraalia, mikäli se lyhentää vuodeosastoaikaa keskimäärin vähintään kolmella vuorokaudella.

Lue myös

Päätutkimuksen tulosten perusteella suunnilleen tämän suuruinen lyhenemä voi olla saavutettavissa vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Fimean lääkehoitojen arviointi -prosessi tekemää arviointikoostetta voi kommentoida 31. elokuuta asti. Kommentointiohjeet ovat Fimean tiedotteessa.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.