1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä
Ajan­kohtai­sta

Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla COVID-19-potilailla.

Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Remdesiviiri on ensimmäinen lääke, jolla on Euroopassa myyntilupa koronavirustaudin hoitoon. Myyntilupa on myönnetty ehdollisena.

Fimea on laatinut koosteen remdesiviirihoitoa koskevista tutkimustuloksista ja kustannuksista.

Koosteen mukaan remdesiviirin on osoitettu lumeeseen verrattuna lyhentävän toipumisaikaa ja mahdollisesti vähentävän kuolleisuutta niillä sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla potilailla, jotka tarvitsevat lisähappea.

Sen sijaan potilailla, jotka eivät tarvitse lisähappea, hoidosta ei ole osoitettu hyötyä. Myöskään tehohoitoa tarvitsevilla potilailla remdesiviirihoidosta ei ole hyötyä.

Fimea muistuttaa, että käytettävissä oleva julkaistu tutkimusaineisto on osittain keskeneräistä, eikä päätutkimuksessa havaittuja hyötyjä ole toistaiseksi osoitettu muissa julkaistuissa tutkimuksissa.

Ei myöskään tiedetä, miten potilaiden saama muu hoito, esimerkiksi kortikosteroidihoito, vaikuttaa remdesiviirillä saavutettaviin hoitotuloksiin.

Remdesiviirin lääkekustannukset potilasta kohden ovat keskimäärin noin 2 200 euroa. Viisi päivää kestävä remdesiviirihoito on kustannusneutraalia, mikäli se lyhentää vuodeosastoaikaa keskimäärin vähintään kolmella vuorokaudella.

Lue myös

Päätutkimuksen tulosten perusteella suunnilleen tämän suuruinen lyhenemä voi olla saavutettavissa vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Fimean lääkehoitojen arviointi -prosessi tekemää arviointikoostetta voi kommentoida 31. elokuuta asti. Kommentointiohjeet ovat Fimean tiedotteessa.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Interferonivaste vaikuttaa koronatartunnan vaarallisuuteen

Tulos voi vaikuttaa toipilasplasman käyttöön koronapotilailla.

Ajassa
Terveydenhuollon palveluvalikoiman määrittämistä tulee selkeyttää

Selvityksessä todetaan, että järjestelmän pohjana olevat arvot tulee määritellä kansallisesti.

Ajassa
Koronarajoitusten vaikutus lääketieteen koulutukseen minimoitava

Rajoitustoimet on varsinkin kliinisessä opetuksessa kohdistettava vain sairastuneisiin ja altistuneiksi todettuihin opiskelijoihin, toteavat Medisiinariliitto, NLY ja Lääkäriliitto kannanotossaan.

Kommentti
Immunologian palomiehet työssään

Laumasuojaa ei synny, mutta COVID-19-pandemian huippu lienee ohitettu. Miksi? pohtii Heikki Peltola.

Tieteessä
TEG arvioi leikkauspotilaiden laskimotukos- ja keuhkoveritulppariskin

TEG:lla voidaan myös havaita erityisen suuressa riskissä olevat potilaat, joilla hyytymistä ehkäisevän lääkityksen annoksen lisäämistä on syytä harkita.

Ajassa
Lääkäriliitto: Hallituksen esitys sote-uudistuksesta on askel oikeaan suuntaan

Lääkäriliitto pitää tärkeänä, että uudistusta viedään eteenpäin, vaikka se ei olekaan täydellinen.