Ajan­kohtai­sta

Fimea: Oxiklorinin toimittamista rajoitettava

Apteekkeja muistutetaan, että Oxiklorinia ei tule toimittaa epätyypilliseen indikaatioon tässä tilanteessa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
panthermedia

Fimean tietojen mukaan Oxiklorinin menekki on kasvanut tällä viikolla. Apteekkeja muistutetaan, että Oxiklorinia ei tule toimittaa epätyypilliseen indikaatioon tässä tilanteessa. Näin kertoo farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

Hänen mukaansa apteekkien on varmistettava, että Oxiklorin-lääkettä riittää niille potilaille, jotka tarvitsevat sitä indikaation (nivelreuma, lastenreuma, valoherkkyysihottuma, punahukka eli lupus eryhtematosus) mukaiseen hoitoon. Indikaation mukainen hoito aloitetaan ainoastaan erikoissairaanhoidossa erikoislääkärin toimesta. Jatkohoito voidaan määrätä perusterveydenhuollosta. Silloin asiakkaan reseptihistoriasta käy ilmi pitkäaikainen käyttö.

Lue myös

– Jos apteekissa epäillään, että Oxiklorinia on määrätty epätyypilliseen käyttöön, apteekin on oltava yhteydessä ensisijaisesti lääkäriin itseensä, toissijaisesti lääkärin esimieheen ja lopulta Valviraan lääkkeen määräämisen perusteiden varmistamiseksi. Tämä koskee myös pro auctore -lääkemääräyksiä, toteaa Sandler.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030