Ajan­kohtai­sta

Fimea: Säästetään lääkkeet niitä tarvitseville

Joissakin maissa hydroksiklorokiini on otettu hoitosuosituksiin vaikeimpien koronatapausten hoidossa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Fimean johtaja Johanna Nystedt huomauttaa, että lääkehoito tulee taata myös poikkeusolojen aikana kaikille potilaille.

– Lääkkeitä pitää toimittaa nyt avopuolella vain myyntiluvan mukaisten lääkemääräysten mukaisesti. Näin huolehditaan lääkehoitojen jatkuvuuden turvaamisesta niille, joille lääkitys on välttämätön, ja lääkkeiden tasavertaisesta ja tasapuolisesta saatavuudesta hoidollisiin tarpeisiin COVID-19 epidemian aikana.

Nystedt muistuttaa, että tällä hetkellä globaalisti tarkasteltuna pandemiassa ollaan vasta alkuvaiheessa, joten lääkehoidon jatkuvuus on taattava myös niille, jotka elävät arkea säännöllisen lääkityksen kanssa.

Viime viikolla Fimea muistutti, että Oxiklorin-lääkettä ei saisi tällä hetkellä toimittaa apteekeista kuin myyntiluvan mukaisen sairauden kuten reumasairauden hoitoon. Myös muiden lääkkeiden riittävyys on varmistettava myöntämällä lääkkeitä ainoastaan oikeisiin indikaatioihin.

Hydroksiklorokiinin kysyntä on kuitenkin kasvanut merkillisen paljon avopuolella samaa tahtia, kun maailmalta on kantautunut viestiä, että lääke voisi auttaa koronapotilaiden hoidossa.

– Valitettavasti on tullut sellaista signaalia, että näitä reseptejä on määrätty lääkärille itselleen tai lähiomaisille, Nystedt jatkaa.

Lääkkeen tehosta ei ole olemassa kiveen hakattua varmaa tutkimustulosta. Maailmalla on käynnissä lääkkeen tehosta useita tutkimuksia, mutta tuloksia ei ole tai tulokset ovat hyvin alustavia. Kiinalaisessa satunnaistetussa tutkimuksessa todettiin alkuviikolla, että hydroksiklorokiini olisi ehkäissyt lieväoireisten koronapotilaiden oireiden pahenemista. Sadan potilaan tutkimusta ei ole kuitenkaan vertaisarvioitu.

STM:n ylilääkäri Annika Takala muistuttaa, että vaikka maailmalta kantautuvat havainnot vaikuttavat lupaavilta, tutkimustuloksia pitäisi saada potilailta, joilla koronavirustauti on aiheuttanut vakavat oireet.

– Meidän terveydenhuoltojärjestelmämme kannalta ongelmallisia eivät ole lieväoireiset potilaat, vaan ne potilaat, jotka saavat vaikeaoireisen taudin.

Joissakin Euroopan maissa hydroksiklorokiinin käyttö on otettu hoitosuosituksiin sairaalaan joutuneiden koronavirustapauksien hoidossa.

– Tällä hetkellä koronavirustautia hillitsevää lääkettä ei ole. Voi olla, että tieto kasvaa päivä päivältä ja vastaus muuttuu samalla.

Hän jatkaa, että mikäli näyttöä hydroksiklorokiinin tai jonkun muun lääkkeen tehosta saadaan, niin silloin mikä tahansa lääke voidaan ottaa Suomessa nopeutetusti käyttöön.

– Jos tulokset osoittavat, että jokin lääke tehoaa, vaikuttava hoito pitäisi taata kaikille, Takala sanoo.

Vastuuntuntoa peräänkuulutetaan

Oxiklorinin lisäksi myös muiden reseptilääkkeiden kysyntä on lisääntynyt apteekeissa. Esimerkiksi astmalääkkeissä on nähtävissä selkeä kysyntäpiikki muutaman viikon ajalta.

Lue myös

Valvira tiedotti tiistaina, että määrätessään lääkettä myyntiluvasta poikkeavaan käyttöön lääkäri ottaa myös tavallista suuremman vastuun hoidon turvallisuudesta.

Lääkärin on merkittävä pro auctore -lääkemääräyksistä pidettävään kirjanpitoon samat tiedot kuin lääkemääräykseen, muistuttaa Valvira. Pyydettäessä lääkärin on annettava kirjanpidon ja potilasasiakirjojen perusteella selvitys lääkkeen määräämisestä Valviralle ja aluehallintovirastolle.

Nystedt luottaa silti, että vastuuntuntoiset lääkärit kirjoittavat potilaille poikkeusolojen aikana lääkkeitä mitä he tarvitsevat ja mistä uskovat olevan potilailleen hyötyä.

– Toivomme, ettei lähdetä kikkailemaan ja suurentamaan annostuksia. Jos potilas hakee korkeimman päiväannostuksen mukaisesti lääkettä apteekista, satsi voi olla melko iso tässä tapauksessa. Näin riski saatavuushäiriöille kasvaa.

Lääkäriliitto peräänkuuluttaa myös lääkärikunnalta epidemiatilanteessa erityistä vastuullisuutta, jottei viranomaisten tarvitse puuttua lääkkeiden määräämiseen erillisillä rajoituksilla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030