GSK: astmalääkkeet turvallisia nykyisessä hoidossa
Pelkän pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen käyttöä astman hoidossa ei ole koskaan suositeltu Suomessa.
Yhtiön mukaan artikkeli ei sisällä uutta turvallisuustietoa, ja artikkelissa esitetyt väitteet ovat ristiriidassa laajan kliinisen tutkimustiedon ja miljoonien potilaiden hoidosta saatujen kokemusten kanssa. Myös saman lehden pääkirjoituksessa on arvioitu artikkelia kriittisesti.
Artikkeli perustuu noin 80 prosenttisesti SMART-tutkimukseen, jonka tulokset ovat olleet julkisia jo parin vuoden ajan. SMART tutki pelkän pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen käyttöä astman hoidossa.
Pelkän pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen käyttöä astman hoidossa ei ole koskaan suositeltu Suomessa. Suomalaisten astman hoito-ohjeiden mukaan astman perushoitona ovat tulehdusta lievittävät, hengitettävät kortikosteroidit ja tarvittaessa käytettävä lyhytvaikutteinen avaava lääke.
Jos tämä ei riitä, siirrytään kortikosteroidin ja pitkävaikutteisen beeta-2-agonistin käyttöön. Toisin kuin Suomessa, Yhdysvalloissa pitkävaikutteisia keuhkoputkia avaavia lääkkeitä on käytetty myös yksinään ilman kortikosteroidia.
GSK muistuttaa, että nykyisellä astman hoidolla sairaalahoitoa vaativat astmakohtaukset ovat Suomessa vähentyneet yli 80 prosenttia, ja astmakuolleisuus on jatkuvasti pienentynyt. Samalla astmaa sairastavien määrä on moninkertaistunut. Astman hoitoa ei pidä missään tapauksessa keskeyttää itse, sillä hoidon lopettaminen voi johtaa taudin nopeaan pahenemiseen.
Miia Soininen