1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hallitus antoi esityksen tartuntatautilain muuttamisesta
Ajan­kohtai­sta

Hallitus antoi esityksen tartuntatautilain muuttamisesta

Tavoitteena on vahvistaa viranomaisten mahdollisuuksia tehdä ennakoivia ja nopeita toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Hallitus antoi esityksen tartuntatautilain muuttamisesta Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Hallitus on antanut esityksen tartuntatautilain muuttamisesta. Esityksen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut voisi järjestää nykyisestä poikkeavalla tavalla koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Jo nyt kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat järjestää ja tarvittaessa muuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Tämä olisi jatkossakin ensisijainen toimintatapa.

Jos koronaepidemia olennaisesti vaarantaisi sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän toimintakykyä, aluehallintovirasto tai sosiaali- ja terveysministeriö voisi antaa päätöksen kunnallisten palvelujen järjestämisestä nykyisestä poikkeavasti. Esimerkiksi potilaiden hoitoa voitaisiin keskittää tiettyyn sairaalaan.

Eristää voitaisiin omaan kotiin

Pysyvämpiä muutoksia esitetään muun muassa eristämistä koskevaan sääntelyyn. Eristäminen olisi jatkossa mahdollista myös muualle kuin terveydenhuollon toimintayksikköön, esimerkiksi ihmisen omaan kotiin.

Esityksen mukaan viranomainen voisi myös asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Velvoitteet ja rajoitukset perustuisivat ihmisten välisten fyysisten kontaktien välttämiseen.

Suurin osa muutoksista olisi voimassa vain väliaikaisesti. Keinot on porrastettu niin, että velvoitteita ja rajoituksia voitaisiin tarvittaessa tiukentaa.

Epidemian perustasolla esimerkiksi yleiset hygieniatoimet olisivat lain perusteella velvoittavia kaikissa asiakas- ja osallistujatiloissa. Asiakkailla pitäisi olla mahdollisuus puhdistaa kädet, ja siivouksesta pitäisi huolehtia tehostetusti.

Lue myös

Epidemian kiihtymisvaiheessa viranomainen voisi tehdä alueellisen päätöksen toiminnan järjestämisestä niin, ettei lähikontakteja synny. Toimet voisivat liittyä tilajärjestelyihin, aikataulujen porrastamiseen tai asiakasmäärien rajoittamiseen. Elinkeinonharjoittaja voisi itse valita parhaan toimintatavan.

Matkustajamääriä voitaisiin rajoittaa Liikenne- ja viestintäviraston päätöksellä enintään puoleen normaalista.

Leviämisvaiheessa voitaisiin sulkea tiloja

Leviämisvaiheessa kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakkaiden ja osallistujien käyttöön tarkoitetut elinkeino- tai muun toiminnan tilat kahdeksi viikoksi.

Näin voitaisiin sulkea vain tiloja, joissa olisi erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle. Tällaisia tiloja olisivat esimerkiksi liikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.

Kommentti
Länsituuli puhaltaa - miten sote vastaa?

Ajattelin, että toivottavasti Suomessa ei jouduta tällaiseen tilanteeseen, kirjoittaa Eija Kalso.

Ajassa
Koronarokotteiden aiheuttamat allergiset reaktiot harvinaisia

Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä vaikeaan henkeä uhkaavaan anafylaksiaan. 

Blogi
Matkalla

Jatkuva tien päällä oleminen kuluttaa, oli matkana sitten kesälomareissu tai oma ura, kirjoittaa Terhi Savolainen.