Ajan­kohtai­sta

Helsingin lääkäritilanne parani hieman

Helsingin kaupungissa on reilun 40 lääkärin vaje ja 305 vakanssia.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Fotolia

Lääkärivajetta on Helsingissä Idän terveysasemakokonaisuuteen kuuluvassa Vuosaaressa, kertoo Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

– Muilla Helsingin terveysasemilla lääkäritilanne on hyvä. Täällähän on 23 yksikköä.

Lääkärityövoiman tilanne Helsingin terveysasemilla parani hieman alkusyksyllä. Vähiten lääkärityövoimaa on koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa.

Tällä hetkellä Helsingin terveysasemilla on hieman yli 40 lääkärin laskennallinen vaje, kun lääkärin vakansseja on yhteensä 305.

Työvoimaa vaikea saada lääkärivajeesta kärsiville terveysasemille

Turpeisen mukaan lääkärit eivät halua hakeutua töihin terveysasemille, joissa on pitkäaikainen lääkärivaje. Tilannetta ei voi hänen mielestään ratkaista ottamalla esimerkiksi kaksi uutta lääkäriä. Samanaikaisesti pitäisi palkata useita lääkäreitä.

– Lääkärit tietävät, missä on ollut pitkään liian vähän lääkärityövoimaa. Työkuorma kasvaa silloin liian suureksi. Tämä on tavallaan noidankehä.

Ongelmia ei ole ollut saada lääkäreitä terveysasemille, joissa työvoimaa on jo riittävästi.

Työn kivijalka kuntoon

Lääkärien lähtöpalkka on Helsingin kaupungissa naapurikuntia jäljessä. Palkkakehitysohjelmalla on pyritty korjaamaan lähtöpalkkaa.

– Meillä oli 1 000 euron lisä käytössä puoli vuotta. Tämä lisäsi selvästi kiinnostusta hakeutua terveyskeskuslääkärin työhön. Kun lisä lopetettiin, jotkut lääkärit lähtivät.

Helsingin terveysasemilla on yritetty myös työkiertoa, johon osa lääkäreistä lähti mukaan.

Lue myös

Turpeinen tähdentää, että lääkärien työn kivijalan pitää olla kunnossa. Ensinnäkin palkan on oltava yhtä hyvä Helsingin kaupungissa kuin toisissakin kunnissa. Tämän jälkeen ryhdytään rakentamaan muita asioita kuten työnkuvaa. Lääkärit haluavat tehdä Turpeisen mukaan monipuolisesti töitä.

– Helsingin terveys- ja hyvinvointimallissa potilas ohjautuu sille sosiaali- tai terveydenhuollon asiantuntijalle, jolle on järkevintä mennä. Tämä vähentää lääkärin työpainetta.

Nuorilla lääkäreillä täytyy olla riittävästi senioritukea. Helsingin kaupunki onkin satsannut tutor-järjestelmään ja lääkärien kouluttamiseen. Lisäksi konsultaatiomahdollisuuksien erikoissairaanhoitoon pitää olla toimivia.

– Esihenkilöiden työn on oltava laadukasta, että lääkärien yleiset työolosuhteet pysyvät kunnossa.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030