Ajan­kohtai­sta

Helsinki ostaa lääkäripalveluja – purkaa ruuhkaa terveysasemilla

Yksityisten lääkäripalvelujen ostoilla halutaan parantaa kiireettömään hoitoon pääsyä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Helsingin terveysasemilla aloitettiin helmikuussa kokeilu, jossa lääkäripalveluja ostetaan yksityissektorilta. Kokeilun avulla pyritään purkamaan ruuhkahuippuja ja nopeuttamaan pääsyä kiireettömään hoitoon, jossa on ollut ajoittain jonoja.

Keskimäärin kiireettömään hoitoon jonotettiin Helsingin terveysasemilla viime vuonna 16 vuorokautta. Tavoitteena on, että odotusaika on jatkossa kaikilla terveysasemilla 10 vuorokautta.

– Ostoilla parannetaan asiakkaiden näkökulmasta palvelujen saatavuutta. Ne tukevat myös henkilöstön jaksamista ruuhkahuippujen aikana, sanoo tiedotteessa Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Potilas saa yksityisellä lääkäriasemalla saman palvelun kuin terveysasemalla. Maksuttoman yksityisen lääkärikäynnin jälkeen potilas jatkaa tutun terveysaseman asiakkaana.

Lue myös

Mahdollisuutta valita yksityisen lääkäriasema tarjotaan potilaille, joilla ei ole pitkäaikaista vaivaa tai sairautta.

Lukkarinen kertoo, että yksityistä lääkäripalvelua on tarjottu noin sadalle asiakkaalle viikossa.

– Moni asiakas on ollut tyytyväinen palveluun. Kehitettävää tässä uudessa toimintamallissa kuitenkin vielä on. Kokeilu kestää kesään asti ja koskettaa vain osaa terveysasemista, jatkaa Lukkarinen.

Kuva: Johanna Nykopp

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030