Hoitotyön dokumentointi uudistuu
Sairaanhoitajien käyttöön on koko maassa tulossa uudenlainen hoitotyön kirjaamisen tapa. Rakenteista tallennusmuotoa hyödyntävää kirjaamistapaa on pilotoitu Miranda-potilaskertomusjärjestelmän osana mm. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.
Lääkäriltä rakenteisen hoitokertomuksen käyttö vaatii aikaa ja motivaatiota. Hoitajien merkintöjä voi joutua onkimaan useamman valikon ja hiiren klikkauksen takaa. Varsin usein hoitajien kirjauksista kysytäänkin sairaalakierrolla.
LT, sisätautien erikoislääkäri Lassi Nelimarkka TYKS:sta ehtii työpäivänsä aikana tarkemmin lukea hoitajien merkintöjä vain parin potilaansa kohdalla.
- Tietoja en lähde kaivamaan, vaan yleensä katson erillisestä hoitotaulukosta potilaan verenpaineen, painon ja lämmön.
- Potilaan tilan ja hoidon kokonaisuuden hahmottaminen ei ole helppoa. Järjestelmään tarvitaankin kuumekurvan tyyppinen sivu, josta yhdellä silmäyksellä näkisi keskeiset potilaan yleistilaa kuvaavat parametrit, lääkemääräykset ja tilatut tutkimukset, Nelimarkka toteaa.
Sairaanhoitaja, osaston kirjaamisvastaava Eeva Alakurtti voi kuitenkin suositella rakenteisen hoitokertomuksen käyttöönottoa.
- Kun kirjaaminen tehdään hyvin ja yhtenäisen mallin mukaan, myös hoidon laatu paranee. Parhaimmillaan uusi kirjaamiskäytäntö sitten vähentää hoitajien suullisen raportoinnin tarvetta työvuorojen vaihtuessa.
- Onnistumisen varmistaa koko henkilökunnan, myös lääkäreiden, kouluttaminen, Alakurtti sanoo.
Järjestelmästä hoitotyön ydintiedot lähetetään kansalliseen terveysarkistoon KanTaan.