Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2009 vsk 64 s. 140

HPV-rokotetutkimuksella haetaan laumaimmuniteettia

Anne Seppänen

Riittääkö tyttöjen rokottaminen HPV-infektiota vastaan, vai pitäisikö pojatkin rokottaa? Miten saadaan syntymään laumaimmuniteetti kohdunkaulan syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Tampereen yliopiston, Kansanterveyslaitoksen, Väestöliiton ja HYKS:n Naistenklinikan yhteisessä HPV-rokotetutkimuksessa.

HPV-rokotteiden teho ja turvallisuus tunnetaan jo, ja molemmat markkinoilla olevat rokotteet, Cervarix ja Gardasil, ovat saaneet myyntiluvan sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa. Nyt meneillään olevassa faasin IV tutkimuksessa selvitetään sitä, millä tavoin rokotteista saataisiin väestötasolla mahdollisimman suuri hyöty.

- Haluamme saada tietoa siitä, mikä olisi paras menettely hävittää syöpävaaraa aiheuttavat virukset nuorten seksuaalisesti aktiivisten ikäluokkien keskuudesta, kertoo tutkimusprofessori

Matti Lehtinen

Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksessa on mukana 33 suomalaista paikkakuntaa, joilta tutkimukseen on kutsuttu noin 80 000 vuosina 1992-1995 syntynyttä nuorta. Kolmanneksella paikkakunnista rokotetaan sekä tytöt että pojat papilloomavirusta vastaan. Toisella kolmanneksella vain tytöt saavat papilloomarokotteen ja pojat hepatiitti B -rokotteen. Lopuilla paikkakunnilla molemmat sukupuolet saavat hepatiitti B -rokotteen.

- Uskon, että papilloomainfektioiden määrä 18-vuotiaiden keskuudessa laskee niillä paikkakunnilla, joilla nuoria rokotetaan papilloomavirusta vastaan, ennakoi Lehtinen.

Papa-seulonnan tiheys voi muuttua

Kiinnostavaa on seurata, onko papilloomainfektioiden määrässä eroa, kun paikkakunnalla rokotetaan vain tytöt tai kun rokotteen saavat molemmat sukupuolet. Ensimmäisiä tuloksia tästä odotetaan vuonna 2011. Laumaimmuniteetin aikaansaaminen olisi Lehtisen mielestä tärkeä tavoite, koska kaikki murrosikäiset eivät suostu rokotettavaksi.

- On mahdollista, että jos rokotetaan sekä tytöt että pojat, saadaan suojattua nekin, jotka eivät ota rokotetta, hän otaksuu.

Lue myös

- Tässä satunnaistetussa asetelmassa voimme tutkia myös sitä, kuinka usein rokotettujen naisten pitäisi osallistua Papa-seulontaan, Lehtinen kertoo.

- Voimme ihmetellä sitä, kuinka usein he tarvitsevat Papa-seulontaa, vai olisiko viisaampaa seuloa papilloomaviruksia ja etsiä niitä ihmisiä, joihin rokote ei olisikaan tehonnut.

HPV-rokotetutkimuksen rahoittajia ovat Syöpäjärjestöt, Suomen Akatemia, Pohjoismainen Syöpäunioni ja EU:n eri puiteohjelmat. Varsinaiset rokotetutkimukset on tehty rokotevalmistajien rahoittamana ja eri tutkimuksissa on käytetty sekä GlaxoSmithKlinen että Sanofi Pasteur MSD:n rokotteita. Tässä tutkimuksessa käytetään GSK:n Cervarix-rokotetta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030