1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Huolellinen hoito pitää MERS:n kurissa
Ajan­kohtai­sta 34/2015 vsk 70 s. 2057

Huolellinen hoito pitää MERS:n kurissa

Etelä-Koreaa vaivannut MERS-epidemia alkaa olla ohi. Arabian niemimaalla tartuntojen odotetaan sen sijaan jatkuvan.

- MERS on zoonoosi, jonka lähteenä pidetään kamelia. Tauti tuskin häviää mihinkään, sanoo professori Mika Salminen THL:stä.

MERS:iin on sairastunut Maailman terveysjärjestö WHO:n viimeisimpien tilastojen mukaan 1 384 ja kuollut 495 ihmistä sen jälkeen, kun tauti ensimmäisen kerran diagnosoitiin syyskuussa 2012.

- Yksittäisiä tapauksia on voinut olla jo paljon aiemmin.

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) on Arabian niemimaalla endeeminen. Myös muualla maailmassa havaituissa tapauksissa tartunnan alkuperäinen lähde on voitu jäljittää Lähi-itään.

MERS iskee sairaisiin

Kamelibisnes on Saudi-Arabiassa kasvava ala. MERS:n yleistymisen taustalla saattavatkin olla muutokset kamelinkasvatuksessa.

- On esitetty, että kun kamelivarsoja kasvatetaan yhä suuremmissa laumoissa, tartunnat pääsevät helpommin leviämään eläinten keskuudessa ja niiden hoitajiin.

Kameleista MERS-virus tarttuu suhteellisen helposti, ihmisestä toiseen ei niin hanakasti. Tauti on kuitenkin sekä endeemisellä alueella että Korean epidemiassa päässyt leviämään, koska hengitystieinfektiohygienia on ollut terveydenhuollossa puutteellista. Niinpä jo valmiiksi sairaat ihmiset ovat altistuneet MERS-virukselle laitoksissa.

Sairastuneiden huono kunto selittää ainakin osin suurta kuolleisuutta.

- Ei tiedetä tarkkaan, millaista kuolleisuutta MERS aiheuttaisi perusterveen väestön keskuudessa.

Se tiedetään, että kuolleisuus oli keskimääräistä pienempi Etelä-Koreassa, missä sairastuneiden joukossa oli paljon perusterveitä ihmisiä - terveydenhuollon henkilökuntaa ja omaisia. Ensimmäinen sairastunut kävi useissa sairaaloissa ja terveydenhuollon toimipisteissä ennen kuin MERS-tartuntaa osattiin epäillä. Omaiset olivat tiiviisti mukana hoidossa ja saivat sitä kautta tartunnan.

Etelä-Koreassa ja Kiinassa MERS:iin sairastui 186 ja kuoli 36 ihmistä.

Tilastoissa yksi suomalainen

Kesällä uutisoitiin suomalaisen sairastuneen MERS:iin. Tartunta todettiin Filippiineillä. Salminen toteaa, ettei vieläkään ole täysin varmaa, oliko kyseessä todella MERS.

- Potilaasta Filippiineillä otetuista näytteistä löytyi merkkejä MERS-viruksesta. Kiinaan analysointia varten lähetettyjen varmistusnäytteiden tuloksista ei Suomeen asti kantautunut tietoa.

Lue myös

Salmisen mukaan MERS-tartunta epäilyttää, sillä potilaalla oli hengitystieoireita jo ennen vierailua Arabian niemimaalla. Lisäksi hänellä todettiin influenssa. WHO:n virallisiin tilastoihin hänen tartuntansa on joka tapauksessa kirjattu.

Muista pyhiinvaellus

Syyskuun lopulla, kun koittaa pyhiinvaelluksen aika, MERS on vaarassa jälleen levitä. Jos aiemmista virheistä potilaiden hoidossa on opittu, sairaus on kuitenkin suhteellisen helppo pitää kurissa.

- Pyhiinvaellukselle lähteviä, joilla on jokin perussairaus, on kehotettu kääntymään ennen lähtöä lääkärin puoleen. Pyhiinvaellusalueen viranomaiset ja lähetystöt voivat myös antaa asiassa ohjeita.

Suomessakin on hyvä muistaa kysyä potilaan matkailuhistoriaa. Jos kahden viikon kuluessa Arabian niemimaalle suuntautuneen matkan jälkeen tulee kuumetta ja alkaa yskittää, MERS-tartunnan mahdollisuus kannattaa muistaa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula
hertta.vierula@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.